Transactionele Analyse en strooks

In dit blog geef ik je inzicht in het begrip strooks binnen Transactionele Analyse, en nodig ik je uit om je eigen strookprofiel te maken.In dit blog geef ik je inzicht in het begrip strooks binnen Transactionele Analyse, en nodig ik je uit om je eigen strookprofiel als coach, trainer, manager of teamcoach te maken.

Wat zijn strooks?
Binnen de Transactionele Analyse is een strook ‘een eenheid van erkenning’. Een strook voorziet in onze behoefte aan aandacht, aanraking, erkenning of bemoediging.
Voorbeelden van strooks zijn: een glimlach, een compliment, een aai over je bol, maar ook gefronste wenkbrauwen of een verwijt geeft ons erkenning. We hebben strooks nodig, ze vormen de brandstof van ons leven. Eric Berne beschrijft dit als onze ‘honger naar erkenning’. Iedere transactie is een uitwisseling van strooks.

Methodiektraining Transactionele Analyse

Diepgaande kaders voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling vanuit TA

Tweedaagse methodiektraining voor coaches, trainers, managers, opleiders en teamcoaches

Meer informatie

Methodiektraining Transactionele Analyse

Soorten strooks
De Transactionele Analyse onderscheidt verschillende soorten strooks, zoals verbale en non-verbale strooks, positieve en negatieve strooks, voorwaardelijke en onvoorwaardelijke strooks.

 • Verbale en non-verbale strooks

Complimenten en beledigingen zijn voorbeelden van verbale strooks.
Non-verbale strooks zijn bijvoorbeeld: glimlachen, knikken, handen schudden, knipogen, elkaar omhelzen.
Non-verbale strooks hebben doorgaans meer impact dan verbale strooks.

 • Positieve en negatieve strooks

Een positieve strook wordt door de ontvanger als prettig ervaren. Een negatieve strook wordt als pijnlijk gevoeld. Een negatieve strook is beter dan geen strook. Hierdoor ontwikkelen kinderen die weinig aandacht krijgen allerlei manieren om negatieve strooks te krijgen.

 • Voorwaardelijke en onvoorwaardelijke strooks

Een voorwaardelijke strook heeft betrekking op wat je doet. Een onvoorwaardelijke strook heeft betrekking op wie je bent. Bijvoorbeeld:

 • Positief voorwaardelijk: ‘Dat kun je heel erg goed.’
 • Negatief voorwaardelijk: ‘Ik vond het niet leuk wat je zei.’
 • Positief onvoorwaardelijk: ‘Ik hou van je.’
 • Negatief onvoorwaardelijk: ‘Je bent dom.’

De strookhuishouding
Iedereen heeft behoefte aan strooks, maar ze worden niet altijd even rijkelijk uitgedeeld. Daardoor worden ze vaak ‘een schaars goed’. In de loop van ons leven hebben we manieren gevonden om hiermee om te gaan. Zo is de een gewend om vooral ‘te leven’ op negatieve strooks, een ander is vooral gericht op het vragen van strooks, en een derde heeft geleerd om positieve strooks niet te accepteren.
De manier waarop je gewend bent om te gaan met het geven, vragen en accepteren van strooks wordt binnen de Transactionele Analyse je strookhuishouding genoemd.

Maak je strookprofiel

In je strookprofiel geef je schematisch weer hoe jij met strooks omgaat in je leven. Je maakt onderscheid in het geven, accepteren en vragen van zowel positieve als negatieve strooks.
Het geeft je inzicht in je huidige gedrag en je patronen in het omgaan met strooks.

 • Welke aspecten in het strookprofiel heb je sterk ontwikkeld?
 • Welk effect heeft je huidige strookprofiel op je functioneren als coach, trainer, manager of teamcoach?
 • In welke aspecten van je strookhuishouding wil je groeien?

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!