Gestalt en Gewaarzijn vergroten

In spannende of onzekere situaties in het heden resoneren emotioneel ‘onaffe situaties’ uit het verleden. Gestalt en Gewaarzijn helpen om de ‘onaffe Gestalt’ rond gemaakt worden.Wat is Gestalt ?
Gestalttherapie is ontwikkeld door Fritz Perls. Hij vatte de Gestalttherapie ooit samen met de uitspraak: ‘Ik en jij, hier en nu’. In het hier-en-nu ontvouwen zich alle patronen. Patronen in hoe je contact maakt met jezelf, en met de mensen in je omgeving.
Gestalttherapie bekijkt de mens als totaal organisme en is erop gericht om de coachee / deelnemer in contact te brengen met zichzelf, met zijn kern en met de wereld waarin hij leeft.

Gewaarzijn
In spannende of onzekere situaties in het heden resoneren emotioneel ‘onaffe situaties’ uit het verleden. Door te leren gewaarzijn wat er in en om ons heen gaande is, kan de ‘onaffe Gestalt’ rond gemaakt worden.
Gewaarzijn is het bewustzijn van wat je voelt, doet en denkt, waar je behoefte aan hebt en wat er in je omgeving gebeurt. Gewaarzijn is zowel naar binnen, naar jezelf als naar buiten, naar je omgeving gericht.
Fritz Perls formuleerde vijf vragen die het gewaarzijn vergroten:

 1. Wat ben je aan het doen?
 2. Wat voel je nu?
 3. Wat wil je?
 4. Wat verwacht je?
 5. Wat ben je aan het vermijden?

Methodiektraining Gestalt

Snel tot essentiële leerthema's doordringen met Gestaltmethodiek

Tweedaagse methodiektraining voor coaches, trainers, managers, opleiders en teamcoaches

Meer informatie

Methodiektraining Gestalt

Snel naar de kern
Het gewaarzijn van een ‘onaffe situatie’ in het heden, al dan niet met een doorkijkje naar het verleden, vergroot het persoonlijk inzicht en zelfbewustzijn. Je wordt je bewust van je gevoelens en emoties en kunt de onderliggende persoonlijke behoeften niet (meer) ontkennen. Deze behoeften geven aanwijzingen voor gedragsalternatieven in de dagelijkse praktijk.

De voorgrond
De pragmatische aanpak van Gestalt neemt de storingen die de coachee / deelnemer in het hier-en-nu bezig houdt als ingang. Daarmee ga je aan de slag met praktijkcasuïstiek die bij de coachee / deelnemer ‘op de voorgrond staat’ en heb je ‘een gespreksthema waar energie op zit’ om mee aan de slag te gaan.

Interventies om gewaarzijn te vergroten
Naast de vijf vragen voor gewaarzijn kun je onder anderen de volgende interventies inzetten om het gewaarzijn van je coachee of deelnemer te vergroten:

 • Wat ervaar je? Wat ben je nu gewaar?
 • Ik ben me bewust dat jij …
 • Ik ben me bewust dat ik …
 • Wil je dat nog eens herhalen?
 • Wat ervaar je nu?
 • Overdrijf dit eens, wat ben je nu gewaar?
 • Blijf bij je gevoel. Wat ervaar je?
 • Wat komt er bij je boven?

Gewaarzijn in coaching of training
Je kunt deze vragen en interventies regelmatig gebruiken tijdens je coaching en training. Ze nodigen je coachee of deelnemers uit tot (zelf)reflectie en een pas op de plaats. Door op deze manier het leerproces te vertragen kan verdiepend zelfinzicht ontstaan.
De volgende momenten zijn hiervoor bij uitstek geschikt: de start van de training of coaching, een storing (‘weerstand’) in het leerproces of leercontact, het afsluiten van een oefening of bijeenkomst.

De coach / trainer en gewaarzijn
Het is een kunst om tijdens je coaching / training gewaar te blijven van jezelf, en niet al je aandacht op de ander(en) te richten. Hoe meer je als coach / trainer gewaar bent van wat je doet, voelt en denkt, hoe meer je jezelf als instrument kunt inzetten.

Meer leren?

Wil je als coach of trainer leren werken met Gestalt? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!