De impact van lichaamstaal

In onze artikelenreeks heb ik ons Stermodel geïntroduceerd: de zes ontwikkelingsniveaus welke nodig zijn bij het realiseren van daadwerkelijke gedragsverandering. Vandaag gaan we dieper op het fysieke niveau in.


Lichaamstaal

In dit artikel uit de artikelenreeks van over de verschillende niveaus van het Stermodel ga ik in op een aantal fysieke aspecten die jouw persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit beïnvloeden. Wat is de impact van lichaamstaal?

Eigen lichaamssignalen gewaarzijn

Ben je je bewust hoe je je op dit moment fysiek voelt? Waar in je lijf voel je je ontspannen en waar gespannen?

Als je nu naar de signalen van je lichaam zou luisteren, wat zou je dan doen?

  • Je enthousiasme over een project tonen?
  • Met een collega een meningsverschil uitpraten?
  • Je bed inkruipen?
  • Of juist flink aan de slag?

Je lichaam is een belangrijke indicator voor welke taken en activiteiten goed voor je zijn en welke juist niet. Maar veelal leven we in de waan van de dag over onze lichaamssignalen heen, of we hebben ons bijvoorbeeld aangeleerd om deze rationeel weg te redeneren.

Daardoor vervreemden we een stukje van onszelf, en soms een heel groot stuk. Niet luisteren naar de signalen van ons lichaam leidt regelmatig tot burn-out; we putten onszelf uit door over onze grenzen te gaan of we doven het vuur in onszelf door geen gehoor te geven aan onze innerlijke drijfveren.

Gratis Workshop Coachen met het Stermodel

Maak kennis met onze werkwijze in de Coach Opleidingen

Wil je de werkwijze van Blankestijn & Partners ervaren? In deze gratis workshop maak je kennis met ons Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus en krijg je alvast een voorproefje van onze werkwijze in de coachopleidingen.

Gratis Workshop Coachen met het Stermodel

Het ontwikkelen van gewaarzijn

Wanneer je dit aspect van het fysieke niveau wilt ontwikkelen bij jezelf, ga je je oefenen in gewaarzijn (een term uit de Gestalttherapie).

In feite behelst gewaarzijn niet alleen het fysieke niveau. Het oefenen van gewaarzijn vraagt om je tempo te vertragen en af en toe een korte break in te lassen.

Wanneer je dat doet creëer je de mogelijkheid voor jezelf om te luisteren naar je binnenwereld en contact te maken met jezelf.

Gewaarzijn gaat over het hier en nu, over hoe je je op dit moment voelt, wat je nu doet, denkt. De volgende vragen kunnen je helpen bij het ontwikkelen van jouw gewaarzijn:

  • Wat ben je nu aan het doen?
  • Wat voel je?
  • Wat neem je fysiek waar?
  • Wat wil je nu? Waar heb je behoefte aan?
  • Welke gedachten heb je over de situatie?
  • Wat ben je aan het vermijden? Waar maak je geen contact mee in jezelf?

Lichaamstaal van anderen waarnemen

Niet alleen krijgen we veel informatie over onszelf als we leren om onze fysieke signalen waar te nemen, ook de lichaamstaal van onze gesprekspartners spreekt vaak boekdelen. Maar wel een boek waar je alert op moet zijn dat het er is, en dat je het kunt lezen.

Ga bijvoorbeeld eens het laatste gesprek na dat je vandaag hebt gevoerd, of misschien zit u nu wel in een kamer met andere mensen.

  • Wat was/is er af te lezen aan de lichaamstaal van de ander?
  • Let daarbij op lichaamshouding, gebaren, stemgebruik en gezichtsexpressie
  • Als je al geoefender bent in het lezen van lichaamstaal kun je de ademhaling erbij observeren.
  • Probeer daarbij zorgvuldig onderscheid te maken tussen wat je concreet ziet of hoort, je waarnemingen en de conclusies en interpretaties die je hieraan verbindt over de ander.

Gebruikt u deze informatie wel eens in een gesprek?
impact als trainer

Het ontwikkelen van je waarnemingsvermogen

Het oefenen van je waarnemingsvermogen is leren kijken en horen, oog en oor hebben voor de ander. Het vraagt dat je niet alleen druk bent met je eigen belangen en je eigen gelijk, maar dat je open staat voor hoe het met de ander is.

Ook dit vraagt om een vorm van vertragen, maar nu vertragen op het aftikken van inhoudelijke zaken. Neem de tijd en aandacht om te investeren in de relatie en de onderlinge verhoudingen (hetgeen zich overigens uiteindelijk ook ‘terugbetaalt’ in de inhoudelijke resultaten).

Je kunt de volgende aandachtspunten meenemen bij het ontwikkelen van jouw waarnemingsvermogen:

Het effect van jouw lichaamstaal op anderen

Heb je enig idee hoe je non-verbale gedrag overkomt op anderen? Vraag je wel eens feedback of zie je jezelf op een dvd-opname?

De meeste mensen hebben de neiging om zich in communicatie te richten op hun verbale gedrag, dus op wat ze zeggen. Zo wordt een presentatie tot in den treuren voorbereid op de inhoud, maar niet of nauwelijks op hoe de presentator deze inhoud op zijn publiek gaat overdragen.

Wat dan over het hoofd wordt gezien is dat zo’n 93% van het effect van uw communicatie wordt bepaald door uw non-verbale gedrag; eigenlijk een indicatie om je in de voorbereiding van een training of workshop vooral druk te maken over hoe je persoonlijk overkomt en veel minder over de inhoud.

Erkenningen Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid

NOBTRA, Post-HBO, CRKBO, CEDEO

De Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid is Post-HBO geregistreerden NOBTRA erkend. Als opleidingsinstituut zijn wij CEDEO erkend en CRKBO geregistreerd.

Erkenningen Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid

Het ontwikkelen van je non-verbale communicatie

Bij het ontwikkelen van je non-verbale communicatie is feedback van anderen onontbeerlijk.

  • Hoe kom je over op anderen?
  • Welke impact heb je als persoon wel of juist niet?
  • Welk effect heeft je lichaamstaal op het gedrag van anderen?
  • Welke interpretaties en conclusies trekken zij (meestal zonder dit te checken) uit jouw non-verbale communicatie?
  • Was dit het effect dat je bij hen wilde bereiken?
  • Wat moet volgens hen veranderen in je non-verbale communicatie om de impact te realiseren waar je op uit bent? Vraag waarnemingen, hun interpretaties en ook hun suggesties ter verbetering.

Je kunt de feedback voor jezelf organiseren door:

  • Na een bepaalde situatie concreet aan één of meerdere mensen om feedback te vragen
  • Voorafgaand aan een gebeurtenis iemand te vragen om je te observeren en je later feedback te geven
  • Een training te volgen en gerichte persoonlijke leerdoelen in te brengen
  • Een dvd-opname te laten maken, en bij het afspelen vooral te letten op je non-verbale communicatie en het effect hiervan op anderen.

Meer over Communicatie / Persoonlijk leiderschap

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Communicatie / persoonlijk leiderschap? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Communicatie / persoonlijk leiderschap

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Communicatie / persoonlijk leiderschap? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

  • Zet je waarnemingsvermogen in!

    Iedereen die andere mensen begeleidt heeft belang bij een goed waarnemingsvermogen. Of je nu als leidinggevende uw medewerkers…

  • Toegepaste Gestalt methodiek in coaching en training

    De Gestalt methodiek helpt je coaching en training verdiepen op het emotionele en fysieke niveau. Praktische handvatten en…

  • Wil je Trainer en/of Coach worden?

    Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…

  • Wat is trainen met impact?

    Wanneer heb je als trainer impact? En wat is die impact dan precies? Silvia Blankestijn ontrafelt een stukje…


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!