De loopbaancoach als loopbaanadviseur

In dit blog krijg je inzicht in de verschillen tussen de rol van loopbaancoach en de rol van loopbaanadviseur. Daarnaast worden concrete voorbeelden beschreven waarin de rol van loopbaanadviseur van toegevoegde waarde is in een loopbaantraject, zowel in de naar binnen gerichte fase als in de naar buiten gerichte fase van loopbaancoaching.


mountains-5819652_640

In een loopbaantraject is het vaak helpend als de loopbaancoach ook de rol van loopbaanadviseur kan innemen en bewust kan kiezen wanneer hij voor welke rol kiest. In dit blog krijg je inzicht in de verschillen tussen de rol van loopbaancoach en de rol van loopbaanadviseur. Daarnaast worden concrete voorbeelden beschreven waarin de rol van loopbaanadviseur van toegevoegde waarde is in een loopbaantraject, zowel in de naar binnen gerichte fase als in de naar buiten gerichte fase van loopbaancoaching.

De rol van loopbaancoach

De loopbaancoach is erop gericht de coachee te begeleiden bij het onderzoeken van zijn loopbaanwensen en het ondersteunen bij het aanboren van hulpbronnen, zodat hij in beweging komt om zijn (levens)loopbaandoelen te realiseren. Hierbij zet de loopbaancoach diverse coachingsmethodieken in gericht op de bovenstroom en onderstroom van het leerproces van de coachee. We noemen dit ook wel empowerment in loopbaancoaching.
Ook gebruikt de loopbaancoach het hier-en-nu in de coachrelatie om patronen zichtbaar te maken. Hierbij zet de loopbaancoach zichzelf als instrument in en geeft hij de coachee feedback op zijn gedrag en het effect van zijn gedrag, gerelateerd aan het leerdoel van de coachee.
Een loopbaancoach werkt vanuit de drie coachingsprincipes: bewustwording, eigenaarschap én resultaatgerichtheid.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

En ook coach op Europees erkend Practitioner niveau

In onze Noloc erkende Post-HBO Loopbaancoach Opleiding leer je loopbaanontwikkeling begeleiden op de bovenstroom en de onderstroom en leer je coachen op Europees erkend Practitioner niveau.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

 

De rol van loopbaanadviseur

De loopbaanadviseur brengt zijn expertise in over loopbaantesten, de arbeidsmarkt en opleidingsmogelijkheden. Hij geeft suggesties voor marktonderzoek, loopbaanopties, do’s en don’ts bij netwerken, persoonlijke profilering en solliciteren. Door het inbrengen van zijn kennis en ervaring helpt hij de coachee bij het zetten van concrete en succesvolle stappen tijdens het loopbaantraject. Hij brengt zijn expertise in op thema’s en onderwerpen waar de coachee geen weet van heeft of een blinde vlek op heeft.
Een loopbaanadviseur is resultaatgericht, én zet de coachee aan tot bewustwording en eigenaarschap. Hierdoor is en blijft de coachee eigenaar van zijn eigen loopbaanontwikkeling, bepaalt hij zijn eigen koers en neemt hij verantwoordelijkheid voor zijn loopbaanstappen.

Loopbaanadviseur in de naar binnen gerichte fase

De werkwijze van de loopbaancoach past goed bij de naar binnen gerichte fase van een loopbaantraject. In specifieke situaties kan de rol van loopbaanadviseur van toegevoegde waarde zijn, bijvoorbeeld bij

  • Afnemen en bespreken van testen
    Tijdens de naar binnen gerichte fase van het loopbaantraject kun je gebruik maken van (een combinatie van) testen. Uit deze testen komt informatie over de persoonlijkheid, competenties, interesses en/of drijfveren van de coachee. In de testuitslag worden deze vaak al verbonden met de loopbaanontwikkeling van de coachee. Soms komt er uit de test een concreet advies over de loopbaanrichting. Vanuit de rol van loopbaanadviseur bespreek je de informatie en adviezen die uit de test komen met de coachee.
    Wanneer je de rol van loopbaancoach toevoegt aan deze bespreking draag je er tevens zorg voor dat de coachee zelf reflecteert op de uitslagen van de test en zelf kiest welke vervolgstappen hij gaat zetten naar aanleiding van de adviezen die uit de test komen.
  • Informatie geven over regelgeving
    Wanneer je een coachee begeleidt in het kader van bepaalde wet- en regelgeving, dien je de coachee te informeren en confronteren met de eisen, voorwaarden en mogelijke consequenties die vanuit de wet- en regelgeving verbonden worden aan zijn gedrag. Je hebt dan heel duidelijk de rol van loopbaanadviseur.
    Dit speelt bijvoorbeeld bij een traject als ‘Re-integratie 2e spoor’.

Loopbaanadviseur in de naar buiten gerichte fase

In de naar buiten gerichte fase van een loopbaantraject is de rol van loopbaanadviseur regelmatig aan de orde, bijvoorbeeld bij:

  • Reality check
    Wanneer de coachee een loopbaanwens of droom heeft, waarvan je je als loopbaancoach afvraagt of het realistisch is dat de coachee deze wens of droom kan realiseren, breng je vanuit je rol van loopbaanadviseur je expertise in. Hierbij kan het gaan over feiten op de arbeidsmarkt, opleidingseisen of fysieke vereisten voor een bepaalde functie.
    Het kan dan gaan om het brengen van slecht nieuws, adviseren om de haalbaarheid van de loopbaanwens te onderzoeken door middel van een verder oriëntatie op de arbeidsmarkt, of de coachee stimuleren om stappen te gaan zetten om zijn haalbare droom daadwerkelijk te realiseren.
  • Loopbaanopties verkennen
    In de rol van loopbaanadviseur denk je actief mee in mogelijke loopbaanopties van de coachee. Hierdoor verbreed je het perspectief van de coachee. Je geeft suggesties voor concrete loopbaanopties, en ook suggesties voor ingangen waar de coachee meer ideeën kan opdoen voor mogelijke loopbaanopties. Dit kunnen bijvoorbeeld vragenlijsten over beroepen zijn, websites met beroepen en/of studiemogelijkheden, open dagen, studieadviseurs of contactpersonen in een bepaald werkveld.
  • Loopbaanstappen zetten
    Ook wanneer de coachee loopbaanstappen gaat uitzetten, kan de loopbaancoach vanuit zijn rol als loopbaanadviseur advies geven. Je advies kan bijvoorbeeld gaan over

    • Loopbaanstappen die mogelijk zijn bij het verkennen van de arbeidsmarkt, opleidingsmogelijkheden of mogelijkheden voor vergoeding van een opleiding
    • Loopbaanstappen die noodzakelijk zijn voor een succesvol job marketing traject, namelijk het realiseren van een baan de goed past bij de competenties, waarden en loopbaanwensen van de coachee
  • LI profiel versterken
    Social media kunnen een belangrijke rol spelen bij profilering op de arbeidsmarkt, werving en selectie. Voor hoger opgeleiden is LinkedIn hierbij een cruciaal medium, en lang niet elke coachee voelt zich hierop comfortabel.
    Vanuit je rol als loopbaanadviseur geef je de coachee concrete aanwijzingen voor het verbeteren van zijn LinkedIn profiel in relatie tot zijn loopbaanwens. Soms loont het zelfs de moeite om tijdens het loopbaangesprek samen met de coachee aan zijn LinkedIn profiel te bouwen. Je kunt dan ter plekke concrete tips geven en de coachee op weg helpen vanuit jouw expertise.
  • Up-to-date CV
    De eisen aan een CV zijn aan verandering onderhevig. Het behoort tot jouw expertise als loopbaancoach om op de hoogte te zijn van wat op het moment gangbaar is.
    Vanuit je rol als loopbaanadviseur geef je de coachee feedback op zijn CV, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Je feedback bestaat uit

    • Tops: Benoem concreet de sterke punten van het CV en wat het positieve effect van deze sterke punten is op degene die het CV leest.
    • Tips: Benoem concreet de zwakke punten van het CV en geef aan waarom dit niet het gewenste effect heeft op degene die het CV leest. Geef vervolgens heel concrete verbeterpunten, en check of de coachee hier voldoende mee uit de voeten kan.

Eventueel kun je de verbeterde versie van het CV nog een keer doornemen tijdens het volgende loopbaangesprek.

  • Sollicitatiegesprek oefenen
    Een veel voorkomend onderdeel van de naar buiten gerichte fase van het loopbaantraject is het oefenen met een sollicitatiegesprek. Een krachtige werkvorm hierbij is het rollenspel. Als loopbaancoach speel je de sollicitatiecommissie of de recruiter. In de time-outs van het rollenspel geef je concrete tops en tips aan de coachee. In de volgende spelronde van het rollenspel probeert de coachee de tips toe te passen.
    Feedback geven op het gedrag van de coachee past zowel bij de rol van loopbaancoach als bij de rol van loopbaanadviseur.

De juiste balans tussen loopbaancoach en loopbaanadviseur

Gedurende het loopbaantraject is het van belang om een passende balans te vinden tussen de rol van loopbaancoach en de rol van loopbaanadviseur. In de verschillende fasen van het loopbaantraject is doorgaans een andere balans noodzakelijk.
Daarnaast dient de balans tussen loopbaancoach en loopbaanadviseur te worden aangepast aan de aard van het loopbaantraject en de doelstellingen van de coachee. En van cruciaal belang is uiteraard: welke balans past het beste bij de coachee als persoon, zijn sollicitatievaardigheden, de mate van zelfreflectie en zijn opleidingsniveau.
Als loopbaancoach is het van belang om je bewust te zijn van de rol die je inneemt, en je eigen voorkeuren hierin. Voel je je er comfortabel bij om vooral veel vragen te stellen aan de coachee, of vind je het juist fijn om regelmatig concrete adviezen te kunnen geven?
Blijf reflecteren op het effect dat je hebt op de coachee en vanuit welke rol je de coachee optimaal kunt helpen bij zijn loopbaanvraag.

Wil je meer leren over loopbaancoaching?

In onze Noloc erkende Post-HBO Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid word je een professioneel loopbaancoach én een vakbekwaam coach op Europees NOBCO-EMCC practitioner niveau. Hierdoor kun je een loopbaantraject opzetten en begeleiden in alle fasen van een loopbaantraject én kun je coachen op de bovenstroom en onderstroom van een loopbaanvraag.
Je krijgt een toolbox aan loopbaaninstrumenten en coachingsmethodieken waarmee je de coachee kunt begeleiden naar een baan die past bij zijn passie en eigenheid.
Lees ook het blog Hoe word je loopbaancoach?

Meer over loopbaancoaching?

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor loopbaancoaching? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over loopbaancoaching

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over loopbaancoaching? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!