Het Stermodel in Teamcoaching
In dit blog geef in je praktische aanwijzingen hoe je de zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel kunt gebruiken in je teamtraining of teamcoaching.
In dit blog geef in je praktische aanwijzingen hoe je de zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel kunt gebruiken in je teamtraining of teamcoaching.
Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus geeft een kader om de teampatronen te onderzoeken.
Welke patronen worden zichtbaar in gedrag (de bovenstroom) en welke patronen op mentaal, emotioneel en fysiek niveaus (de onderstroom) beïnvloeden het teamgedrag?
In dit blog geef ik je praktische aanwijzingen hoe je de zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel kunt gebruiken in je teamtraining of teamcoaching.
Tijdens de teamtraining of teamcoaching worden de patronen van het team zichtbaar in elke oefening of discussie die er plaatsvindt. Neem daarom voortdurend waar wat je opvalt in de interactie tussen de teamleden.
Gebruik de stelregel:
Je concrete waarnemingen over het zichtbare gedrag tussen de teamleden, heb je nodig wanneer je het teampatroon wilt bespreken.
Het zichtbare gedrag van het team heeft effect op de onderlinge samenwerking en op de samenwerking met mensen en instanties buiten het team.
Door middel van zelfreflectie en feedback daag je de teamleden uit om stil te staan bij hun persoonlijke effectiviteit en bij de effectiviteit van het team als geheel.
Bij gedragspatronen is het vaak interessant om te onderzoeken met welke overtuigingen het team dit patroon in stand houdt.
De RET (Rationele EffectiviteitsTraining) is hierbij een bruikbare methodiek.
Begin met de individuele belemmerende gedachten en zoek vervolgens naar de collectieve overtuigingen. Met behulp van de RET kan het team de belemmerende, irrationele gedachten uitdagen om te komen tot rationele, helpende gedachten, gedachten die helpen om effectiever gedrag in te zetten.
Gevoelens en emoties kunnen veel tijd en energie vragen in een team en zo de productiviteit en creativiteit flink ondermijnen.
Ineffectieve samenwerking roept vaak een scala van emoties op; van irritatie en kwaad tot verdrietig of gekwetst, of juist angstig en onzeker.
Gevoelens en emoties zijn een belangrijke drijfveer onder gedrag.
Aandacht geven aan wat er emotioneel leeft in het team leidt doorgaans tot wezenlijke bespreekpunten.
Leer het team praten over hun gevoelens en omgaan met de onderliggende behoeften, bijvoorbeeld met de kapstok van Geweldloze communicatie.
Maak kennis met onze werkwijze in de Coach Opleidingen
Wil je de werkwijze van Blankestijn & Partners ervaren? In deze gratis workshop maak je kennis met ons Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus en krijg je alvast een voorproefje van onze werkwijze in de coachopleidingen.
In het ziekteverzuim (en breder het welzijn en de vitaliteit van de teamleden) wordt de onderstroom vaak zichtbaar.
Stress en spanning wordt dan fysiek zichtbaar, emoties worden fysiek zichtbaar.
Gemeenschappelijke visie en waarden zijn ‘de maizena van het team’.
Het ontbreken ervan leidt vaak tot individuele eilandjes en het gevoel van ‘los zand’.
Het werken aan een gemeenschappelijke visie en teamwaarden geeft verbinding.
Het werken hieraan legt echter al snel de teampatronen op tafel. Wanneer je deze laat liggen, is de kans groot dat er een visie op papier komt die al snel ‘in de la’ verdwijnt.
Dus wanneer je met een team wilt werken aan zingeving (de Ster in het model) en het vormgeving hiervan in de praktijk (omgevingsniveau) kom je langs alle teampatronen om mentaal, emotioneel, fysiek en gedragsniveau.
Een uitdagend proces!
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Teamcoaching? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Teamcoaching? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
In dit artikel leg ik je uit hoe je het Stermodel kunt gebruiken om te komen tot krachtige…
De vier door Marijke Lingsma onderscheiden ontwikkelingsniveaus van teams vormen een bruikbare kapstok om je aanpak als teamcoach…
Wanneer u ervan overtuigd bent dat ‘je niet kunt veranderen’, zal uw gedrag ook niet veranderen. Wanneer u…
Marshall Rosenberg introduceerde twee dieren om het verschil tussen geweldloze en gewelddadige communicatie te verduidelijken: de giraf en…
Praat mee