5 tips om coachend leiding te geven aan gedragsverandering

Coachend leiding geven is een leiderschapsstijl die erop gericht is het beste uit je medewerkers en team te halen. In dit artikel vind je vijf belangrijke aandachtspunten om je medewerkers effectief te coachen naar gedragsverandering in de werksituatie.


Team

1. Motiveer en inspireer tot gedragsverandering

Zeg niet alleen wat je medewerkers moeten doen, maar motiveer ook waarom je bepaald gedrag van ze verlangt. Als mensen het belang van gedragsverandering niet inzien, is de kans groot dat ze het oude gedrag in stand houden.

“Zo doen we het immers al jaren en dat gaat prima.” Aan jou de edele taak om op inspirerende wijze duidelijk te maken waarom het niet prima gaat en wat het nieuwe gedrag kan opleveren.

2. De kracht van emoties

Gevoelens en emoties spelen altijd een belangrijke, maar vaak onzichtbare, rol bij veranderingsprocessen. Angst en onzekerheid voor het onbekende, boosheid en frustratie over de beslissing van het management….

Door aandacht te geven aan de gevoelens en emoties van je medewerkers en ze serieus te nemen zonder je standpunt meteen te verdedigen, kun je de weerstand een heel stuk verkleinen.

Opleiding Coachend Leiderschap

Haal het beste uit je team, medewerkers en jezelf als manager

Je neemt je persoonlijk leiderschap als manager stevig onder de loep, ontwikkelt je coachingscompetenties en leert hoe je systemisch kunt interveniëren binnen de groepsdynamiek van je team.

Opleiding Coachend Leiderschap

3. Walk the talk

Het gebeurt nogal eens dat managers gedurende een verandertraject naar hun medewerkers wijzen: jullie moeten dat en dat anders aan gaan pakken. Zelf gaan ze gewoon op de oude voet door.

Niets is ondermijnender aan de veranderresultaten dan managers die zelf de gewenste verandering niet voorleven. Het voorbeeldgedrag is dan: we zeggen a maar zelf doen we b. Wanneer je wijsvinger naar je medewerkers wijst, wijzen je middelvinger, ringvinger én pink naar jezelf!

4. Onderzoek belemmerende overtuigingen

Gedachten die mensen in hun hoofd halen, soms collectief, hebben veel invloed op de implementatie van beleid. Of ze ‘iets zien zitten’, ‘het een goed plan vinden’ of juist vinden ‘dat de consequenties in de praktijk niet zijn doordacht’ maakt een wereld van verschil in motivatie.

Vraag als leidinggevende regelmatig wat er in de hoofden van je medewerkers omgaat. Het zal hún betrokkenheid vergroten en jou veel bruikbare informatie opleveren voor beleidsontwikkeling.

5. Boor innerlijke motivatie aan

De hamvraag is: hebben je medewerkers zin in de verandering? Zien ze er de ‘zin’ van in? Past het bij hun visie en persoonlijke ambities?

Gedragsverandering is lastig. Als mensen niet – ook – intrinsiek gemotiveerd zijn, wordt het een zeer moeizame weg die niet alleen de medewerker maar ook jou als leidinggevende veel energie zal kosten.

Meer over Coachend leidinggeven

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Coachend leidinggeven? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Coachend leidinggeven

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Coachend leidinggeven? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!