Live Online Coachen en het Coach Contact
Bij live online coachen is het contact tussen coach en coachee een belangrijk aandachtspunt. Dit blog gaat in op aspecten van het coach contact.
Bij live online coachen is het contact tussen coach en coachee een belangrijk aandachtspunt. Dit blog gaat in op aspecten van het coach contact.
Een van de eerste thema’s is die coaches bezig houdt bij live online coachen is het onderlinge contact tussen coach en coachee. Er komt al snel een overtuiging op dat live online coachen ten koste gaat van het contact, maar is dat eigenlijk wel zo? Sommige coaches ervaren juist dat het coach contact beter werd bij live online coachen.
In dit blog richt ik mij op het coach contact tijdens live online coachen, en de vele facetten die het coach contact beïnvloeden. Hier en daar heb ik uitspraken toegevoegd, die we afgelopen week binnen Blankestijn & Partners hebben gehoord van startende coaches in onze opleidingen.
Live online coachen betekent dat je je coachee face to face ontmoet in een online omgeving, bijvoorbeeld via Skype, Video Whatsapp of programma’s als Zoom.
Binnen coaching maken we onderscheid tussen het coach contact en het coachcontract.
Het coachcontract
Het coachcontract bestaat uit de doelen van het coachingstraject. Belangrijk is dat deze duidelijk en evalueerbaar zijn geformuleerd, en dat de coachee eigenaar is van het realiseren van deze doelen.
Het coach contact
Het coach contact gaat over het contact tussen coach en coachee. Een goed coach contact is een belangrijke voorwaarde om te kunnen werken aan het coachcontract. Het coach contact wordt bepaalt door vele factoren, die deels hetzelfde zijn bij offline en online coachen en deel verschillend. Ik neem je hier graag in mee.
Coachen op de boven- én onderstroom!
Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding
Bij live online coachen zit je allebei in je eigen fysieke ruimte, en je deelt een online ruimte. Dat is uiteraard nogal anders dan wanneer je elkaar fysiek ontmoet, en geeft direct een aantal aandachtspunten:
De eigen fysieke ruimte
Een belangrijke aanrader is om te zorgen voor een rustige plek om het coachgesprek te voeren. Dit geldt voor de coach, en ook voor de coachee. Gezellige en ongezellige huisgenoten en huisdieren kunnen de aandacht afleiden, of de vrijheid om de diepte in te gaan belemmeren.
Ga ook op een plek zitten waar je zichtbaar bent. Let bijvoorbeeld op tegenlicht en op de stand van je camera. Werken met een koptelefoon beperkt de omgevingsgeluiden.
“Ik vond het heerlijk om het coachgesprek te voeren terwijl ik lekker in mijn eigen omgeving was.”
Je eigen ruimte in jezelf
Van een geheel andere orde is: hoeveel ruimte heb jij in jezelf voor deze coaching sessie? Vind de perfectionist in jou dat je heel goede vragen moet stellen? Wil de controlefreak al een werkvorm van A tot Z voorbereiden?
Rust en ruimte in jezelf maken om er echt te kunnen zijn, geldt voor elke vorm van coaching. Wellicht kom je bij live online coachen wel specifieke stressfactoren tegen bij jezelf. In ga hier verder op in bij de paragraaf over de coachhouding.
De gemeenschappelijke online ruimte
Bij live online coachen is dit de technische online omgeving. Doet de techniek het? Ken je als live online coach de technische mogelijkheden en kun je die toepassen? Voor coachees die weinig of geen ervaring hebben met live online programma’s is het ondersteunend als je ze vooraf een korte instructie mailt. Het is een aanrader om tien minuten voor de start van de eerste live online coaching al samen in te loggen. Waar nodig kun je de coachee dan helpen bij het inloggen en hem wat wegwijs maken in het technische systeem.
Je systemische plek als coach
Vanuit systemisch perspectief is het inzicht gevend als je je magische en dienende plek als coach onderzoekt. Je magische plek is de plek die je vroeger in je gezin innam, en nu (ook als coach) herhaalt. Voel je je bijvoorbeeld heel verantwoordelijk voor het slagen van de coaching? Ben je te hard aan het werk? Heb je geen aandacht voor de emoties van je coachee? Ben je bang om je coachee te kwetsen?
Ga dan op zoek naar je dienende plek als coach. Dit is de plek waar je je coachee liefdevol en kernachtig ondersteunt bij het realiseren van het leercontract.
Je coach houding is bij elke vorm van coaching van belang, en zeker bij face to face coaching. Het principe van een professionele coachhouding is in alle gevallen gelijk. Wellicht kom je bij online en offline coachen andere uitdagingen tegen in jezelf. Ik geef je hier drie essentiële aandachtspunten voor een professionele live online coach houding.
Gegronde lichaamshouding
Een gegronde lichaamshouding helpt je om ‘stevig in je schoenen te staan’ of om letterlijk en figuurlijk stevig op je stoel te zitten. Omdat sommige coaches bij online coachen extra gemakkelijk in hun hoofd schieten, is een gegronde lichaamshouding bij live online coachen een extra waardevolle hulpbron.
Voor het opzoeken van een gegronde lichaamshouding is het vaak helpend om je voeten op de grond te zetten, je aandacht naar je voeten te verplaatsen, rustig in en uit te ademen en je adem langzaam naar je onderbuik te laten zakken.
‘Ik ben ok, jij bent ok’
Deze mentale overtuiging brengt je mindset in een goede coach houding. Als je van live online aspect van coachen extra in de stress schiet is het onderdeel ‘ik ben ok’ misschien wat lastiger te vinden in jezelf. Zoek dan een helpend zin, die je ondersteunt om het ‘ik ben ok’ weer te voelen. Bijvoorbeeld ‘ik mag groeien als coach’ of ‘ik ben trots op mezelf dat ik dit avontuur aan ga’, maar zoek vooral en zin die jóu helpt.
Liefde en compassie
Als coach je liefde en compassie voor je coachee en zijn groeiproces via een scherm naar de ander sturen. Voor de één een uitdaging, voor de ander geen probleem. Voor elke vorm van coaching kan het helpend zijn als je vooraf ‘jezelf op orde brengt’. Bijvoorbeeld met een korte meditatie waarin je begint met jezelf te gronden, en daarna contact maakt met de oneindige liefde en compassie in je hart. Een half glimlach op je gezicht kan je stemming al zachter, milder en vriendelijker maken.
Vergeet niet om ook je liefde en compassie naar jezelf te sturen, deze helemaal in te ademen, en je hele lichaam ermee te vullen. Wellicht kun je dan nog dieper voelen ‘Ik ben ok, jij bent ok’.
Bij een professionele coach houding hoort ook een professionele afstand. Dit betekent dat je enerzijds betrokken en invoelend bent, en anderzijds vanuit een helicopterview naar patronen in het hier en nu kijkt en deze verbindt met het coachcontract. Hierdoor is er balans in afstand en nabijheid in het coach contact.
Een professionele coach houding houdt ook in dat je contact hebt met je coachee én tegelijkertijd contact hebt met jezelf als coach.
Door professionele afstand kun je gemakkelijker objectief observeren en waarnemen zonder oordeel of interpretatie. Een goede balans tussen afstand en nabijheid kan je ook helpen om niet te hard aan het werk te zijn voor je coachee, en het eigenaarschap bij je coachee te houden. Wanneer je doseert in je aandacht en energie voor je coachee, houd je meer aandacht en energie over voor je eigen gewaarzijn als coach.
Binnen het thema professionele afstand kun je in je persoonlijke ontwikkeling als coach allerlei thema’s tegen komen, zoals te afstandelijk of te rationeel worden, jezelf in de ander verliezen, de gevoelens van de ander overnemen, of letterlijk fysiek te veel in de ruimte van de ander komen.
Deze persoonlijke ontwikkelingsthema’s neem je als coach ook mee naar live online coachen. De online setting kan je patronen versterken, maar kan ook juist helpend zijn in het doorbreken van je patronen. Zo kan de fysieke afstand van live online coachen je helpen om jezelf niet in je coachee te verliezen, of je rationele benadering juist versterken.
“Inmiddels ben ik ook alvast overgestapt op skype om verder te gaan met de praktijkcoaching. Dat bevalt eigenlijk best wel goed. Ik merk zelf dat een hele goede gezamenlijke focus is in het gesprek, dat de stiltes hun werk nog steeds doen, en dat mensen vooral blij zijn dat de coaching door kan gaan.”
Waarnemen van de non-verbale communicatie van de coachee is een belangrijke vaardigheid voor een face to face coach. Non-verbale signalen en de manier waarop iemand iets zegt, zijn richtingaanwijzers om het coachgesprek te verdiepen en sneller tot de kern van de coachvraag te komen.
Bij live online coachen heb je een beperkter zicht op de non-verbale communicatie van je coachee. Je ziet immers alleen het gezicht en een deel van het bovenlichaam. Daarnaast kun je bij live online coachen ook de non-verbale communicatie van de stem waarnemen.
Daarmee daagt de live online coaching setting je extra uit om je waarnemingsvermogen als coach gedegen te ontwikkelen.
“Ik heb het gevoel dat ik meer zie, omdat ik meer gefocusd ben op het scherm.”
Jezelf als coach gewaar zijn betekent dat je tijdens de coaching bewust bent van
Het is bij elke vorm van face to face coaching een uitdaging om tegelijkertijd je coachee waar te nemen én jezelf als coach gewaar te zijn. Sommige coaches vinden dit bij live online coachen iets gemakkelijker, doordat de fysieke situatie ondersteunend kan werken bij het behouden van professionele afstand.
Juist omdat de waar te nemen non-verbale signalen van je coachee bij live online coachen wat beperkter zijn dan bij de traditionele face to face coaching, heeft het toevoegen van je eigen gewaarzijn als coach hier extra meerwaarde.
De combinatie van scherp waarnemen en diepgaand gewaarzijn leidt tot krachtige interventies, veelal in het hier en nu van het coach contact. Hierdoor kun je ook bij live online coachen diepgaand en resultaatgericht werken aan het coachcontract.
“Wij hebben vanochtend een heel positieve ervaring opgedaan met live online coaching. Het was echt een eye-opener voor ons: dat er echt contact plaatsvindt en dat ook op alle 6 niveaus gecoached kan worden.”
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor coachen? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over coachen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
Uit het onderzoek van Psychologie Magazine komt een top 5 aan coachingsthema’s naar voren waarvoor mensen een coach…
Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus is een bruikbaar analyse- en werkmodel voor trainers en coaches. In dit…
Silvia vertelt haar persoonlijke groeiproces met live online training geven, en wat dat betekent voor de opleidingen van…
Is het jouw loopbaandroom om Loopbaancoach te worden en wil je weten: Hoe word je Loopbaancoach? Ben je…
Praat mee