Systemisch Contracteren in Teamcoaching
Vanaf het eerste contact met je opdrachtgever kom je als teamcoach systemische thema's tegen die het contracteren beïnvloeden. Dit blog verdiept je inzicht.
Vanaf het eerste contact met je opdrachtgever kom je als teamcoach systemische thema's tegen die het contracteren beïnvloeden. Dit blog verdiept je inzicht.
In dit blog over systemisch contracteren geef ik je inzicht in een aantal veel voorkomende aandachtpunten in de voorfase van systemisch teamcoachen.
Bij systemisch contracteren speelt een heel palet aan thema’s, veelal in de onderstroom. Zonder ook maar enigszins de indruk te willen wekken van volledigheid, hoop ik dat je met deze aandachtspunten bewuster wordt van het systemisch krachtenveld waarin je als teamcoach terecht komt in de fase van systemisch contracteren.
Stel: je wordt als teamcoach gevraagd door een HRM-adviseur van een grote organisatie om een team van professionals te coachen. Door omstandigheden heeft het team de afgelopen twee jaar te maken gehad met vijf verschillende managers. Er is nu sinds twee maanden een extern aangetrokken manager die langer lijkt te gaan blijven, en er moet nu weer een stevige basis in de teamsamenwerking worden gelegd.
Wie beschouw jij als teamcoach in deze situatie als je opdrachtgever?
Wie jij als opdrachtgever ziet, heeft ook grote invloed op de plek die jij als teamcoach gaat innemen ten opzichte van het teamsysteem en het organisatiesysteem. En daarmee beïnvloedt dit thema in grote mate wat er gedurende de teamcoaching kan gebeuren.
Ziet het team jou:
De vraag tijdens systemisch contracteren is dus niet alleen ‘Wie zie je als jouw opdrachtgever?’, maar ook ‘Welke plek neem jij als teamcoach in, zodat je het hele systeem versterkt?’.
Kernachtig interveniëren in team- en organisatiedynamiek
Leer jezelf als belangrijkste coachingsinstrument in zetten en vergroot je je systemische interventiekunde.
Bij systemisch contracteren is een interessante vraag: ‘
Zo kan het in het voorbeeld zijn dat de HRM-adviseur een problematische teamsamenwerking ziet, maar dat het team zegt dat de samenwerking prima gaat.
Of dat het management ontevreden is over de resultaten van het team, maar dat klanten nog steeds tevreden zijn.
Zeker interessant is of het team een probleem ervaart, zo ja, wat volgens hen het probleem precies is en of ze gecommiteerd zijn om hiermee aan de slag te gaan tijdens de teamcoaching.
Geven alle teamleden hierop hetzelfde antwoord?
Het komt regelmatig voor dat een deel van het team een samenwerkingsprobleem ervaart, en het andere deel niet. Of dat twee subgroepen in het team een ander probleem ervaren.
De systemische vraag ‘Wie draagt welk probleem (niet) op zijn schouders?’ geeft daarmee al veel inzicht in de systemische dynamiek van het team en de organisatie.
En tenslotte: Wees alert op jouw systemische reactie.
Voordat je het weet ben je dan uit je fenemenologische waarnemingsstand en zie jíj een probleem dat jíj moet oplossen.….
Het antwoord op de vraag ‘Wie is verantwoordelijk?’ is zeker niet altijd hetzelfde als het antwoord op de vraag ‘Wie voelt zich verantwoordelijk?’.
Je kunt hier van alles tegenkomen, zoals
Het is belangrijk om tijdens systemisch contracteren als teamcoach te achterhalen wie systemisch verantwoordelijk is/zijn voor het probleem en of zij bereid zijn om daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen ervan.
Zo ja, kijk dan vanuit welke plek jij als teamcoach het hele systeem kunt versterken met je interventies.
Zo nee, dan is de kans groot dat je het gehele systeem verzwakt, welke plek je ook inneemt en welke interventie je ook doet.
Jouw eigen systemische bagage als teamcoach beïnvloedt in sterke mate jouw handelen als teamcoach.
Met je hele kleurige palet aan systemische bagage is het als teamcoach een hele kunst om te acteren vanuit ‘het lege midden’, zowel tijdens het systemisch contracteren als tijdens het teamcoaching traject.
Ik hoop dat je door bovenstaande systemische aandachtspunten bewuster bent geworden van het systemisch krachtenveld waarin je als teamcoach terecht komt vanaf het eerste contact in de fase van systemisch contracteren en uiteraard ook tijdens de teamcoaching zelf.
Leg jezelf vooral niet op dat je alles wat systemisch speelt in beeld moet hebben. Dat is namelijk onmogelijk.
Wel kun je je richten op het boven tafel krijgen van:
Dan heb je een krachtige systemische basis voor een helder en kernachtig systemisch contracteren.
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor systemisch coachen? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over systemisch coachen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Teamcoaching? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Teamcoaching? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
Als teamcoach moet je kunnen doordringen tot de kern van het teampatroon en het teamfunctioneren kunnen onderzoeken binnen…
Wanneer je als teamtrainer / teamcoach bewust omgaat met de plek van waaruit je het team begeleidt, wordt…
Voor een effectieve samenwerking is het noodzakelijk dat er gecommuniceerd wordt op vier communicatieniveaus: inhoud, procedure, interactie en…
In dit blog geef in je praktische aanwijzingen hoe je de zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel kunt gebruiken…
Praat mee