Zijn vrouwen betere trainers dan mannen?
Een trainer mag niet soft of betuttelend zijn, maar ook niet bot of egocentrisch. Hebben vrouwen dan toch de beste papieren voor het trainerschap?
Een trainer mag niet soft of betuttelend zijn, maar ook niet bot of egocentrisch. Hebben vrouwen dan toch de beste papieren voor het trainerschap?
Zijn vrouwen betere trainers dan mannen? In alle meer ‘mensgerichte’ of sociale beroepen vind je meer vrouwen dan mannen.
Vrouwen hebben over het algemeen meer inlevingsvermogen en empathie. Ze kunnen deelnemers op hun gemak stellen door hun persoonlijke aandacht en daarmee een veilig leerklimaat creëren.
Zijn vrouwen hierdoor van nature betere trainers dan mannen? Of zijn ze juist te soft of te betuttelend?
Deelnemers moeten immers ook uitgedaagd worden, een stevige confrontatie krijgen en aangesproken worden op hun eigen verantwoordelijkheid. Trainersaspecten waar mannen beter in zijn?
Stel je voor dat twee trainers (een vrouw en een man) samen een training verzorgen:
Tijdens een praktijktraining in mijn opleiding ‘Trainen met ziel en zakelijkheid’ was dit ongeveer de situatie. In de schriftelijke evaluatie door de deelnemers werd de vrouw aanzienlijk hoger gewaardeerd dan de man; een 8 ten opzichte van een 6. Is de vrouw daarmee ook daadwerkelijk een betere trainer?
NOBTRA, Post-HBO, CRKBO, CEDEO
De Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid is Post-HBO geregistreerden NOBTRA erkend. Als opleidingsinstituut zijn wij CEDEO erkend en CRKBO geregistreerd.
In mijn visie is trainen een doelgerichte begeleiding, doorgaans gericht op het realiseren van daadwerkelijke gedragsverandering in de (werk)praktijk.
Om als trainer met je deelnemers te mogen werken aan het doorbreken van een stukje gewoontegedrag is empathie, persoonlijke aandacht, verbinding en een open en veilig leerklimaat noodzakelijk. En vanuit deze bedding dient er doelgericht geleerd te worden. Dit vraagt naast empathie ook structuur, daadkracht en confrontatie.
Dat vind ik nou een van de leuke aspecten van het trainersvak: het vraagt zowel vrouwelijke als mannelijke kwaliteiten, yin en yang verenigd in een persoon.
Elke trainer heeft hierbij zijn eigen mix aan kwaliteiten; dat geeft kleur aan zijn eigenheid. Daarnaast kan elke trainer ook bij zichzelf nagaan in hoeverre zijn mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten met elkaar in balans zijn, en welk effect dit heeft op het leerklimaat dat hij of zij creëert in de trainingsgroep. Dat zegt iets over je persoonlijke kracht en over je ontwikkelpunten.
Wanneer de training is gericht op het overdragen van vakinhoudelijke kennis, kan een accent op meer mannelijke kwaliteiten als structuur, dynamiek en ‘entertrainen’ een voordeel zijn.
Een training gericht op persoonlijke ontwikkeling vraagt in verhouding om meer vrouwelijke kwaliteiten; bij dit type trainingen zijn de vrouwelijke collega’s dan ook ruimschoots in de meerderheid. En trainingen die zich meer richten op ‘hard skills’ als verkooptechnieken kunnen zich juist verheugen op een meerderheid aan mannen.
Dus ook al vraagt het trainersvak mijns inziens om een mix aan vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten, ‘de effectieve trainersbalans tussen yin en yang’ bestaat volgens mij niet. Deze is afhankelijk van het type training, en ook van de doelgroep en de beoogde leerresultaten.
Daarnaast blijft trainen mensenwerk dat begint bij de authenticiteit van de trainer: vrouw óf man met haar of zijn unieke set aan kwaliteiten.
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor trainen? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over trainen met impact? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
5 tips om met impact te trainen in communicatie en management vaardigheidstrainingen
Wanneer je naar de 'plek der moeite' gaat, nemen coach en coachee / trainer en deelnemer gemakkelijk een…
Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn &…
Op 25 september 2015 verkoos de NOBTRA (Nederlandse Orde voor Beroepstrainers) Silvia Blankestijn tot Trainer van het Jaar…
Praat mee