Dit artikel geeft je inzicht in de positieve en negatieve effecten die stress zoal kan hebben, en een overzicht van mogelijke stresssignalen onderverdeeld in lichamelijke stresssignalen, mentale stresssignalen, emotionele stresssignalen en gedragsmatige stresssignalen.
Aan het eind van het artikel worden twee krachtige werkvormen aangeraden om de stresssignalen van de coachee verder te onderzoeken.
Stress in onder bepaalde omstandigheden waardevol, bijvoorbeeld in de sport, wanneer je een toespraak houdt en bij het doen van een examen. De stressreactie stelt mensen op de proef, verhoogt de alertheid, verbetert het waarnemingsvermogen, versterkt de spieren en verkort de reactietijden. De stressreactie stelt ons beter in staat om te vechten of te vluchten en ons in te spannen om onze besluiten uit te voeren.
Een andere positieve kant is de kleur die stress aan het leven geeft, doordat het de zintuigen en het gevoelsleven prikkelt. Veel mensen hebben een uitdaging nodig in hun leven en zouden zonder ongelukkig zijn.
Stress heeft alleen een positief effect als het niet de kans krijgt te cumuleren of zichzelf in stand te houden.
Stress-signalen fungeren als een rood licht of alarmbel, en waarschuwen ons dat we iets moeten ondernemen om te voorkomen dat er ernstige problemen ontstaan. Het vervelende is dat we deze waarschuwingssignalen niet altijd meteen herkennen en zelfs als we dat wel doen handelen we soms niet snel genoeg. Hoe langer we doorgaan zonder acht te slaan op een waarschuwing, hoe groter de kans dat onze gezondheid wordt aangetast en hoe moeilijker de genezing.
De negatieve effecten van stress worden vooral zichtbaar door
Hieronder vind je voorbeelden van stress-signalen, onderverdeeld in lichamelijke, mentale, emotionele en gedragsmatige signalen. Welke signalen herken jij bij jezelf?
Coachen op de boven- én onderstroom!
Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding
Lichamelijke stresssignalen
Mentale stresssignalen
Emotionele stresssignalen
Gedragsmatige stresssignalen
Binnen stress en burn-out coaching kun je de stresssignalen op diverse manieren onderzoeken. Ik benoem hier twee krachtige werkvormen:
Welke stresssignalen herken jij bij jezelf?
Meer leren?
Wanneer je jouw impact als coach wilt vergroten, kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de Workshop Coachen met het Stermodel.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.
In dit blog leg ik uit wat coaching is, wat niet en voor welke doelen coaching zoal ingezet…
In dit blog leg ik je uit wat leren coachen van je vraagt in je attitude en in…
In dit blog geef ik je inzicht in de bovenstroom en onderstroom van stress en burn-out coaching aan…
Binnen systemisch werken zijn familieopstellingen een van de bekendste werkvormen. In dit blog leg ik je uit wat…
Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel
Download e-book