De fundamentele toestand van leiderschap
In zijn boek ‘Diepgaande verandering’ introduceert Robert Quinn het begrip ‘langzaam sterven’. Langzaam sterven is de consequentie als we in onze comfortzone blijven, vasthouden aan ons gewoontegedrag.
In zijn boek ‘Diepgaande verandering’ introduceert Robert Quinn het begrip ‘langzaam sterven’. Langzaam sterven is de consequentie als we in onze comfortzone blijven, vasthouden aan ons gewoontegedrag.
We zijn gericht op behoud van wat we hebben en waar we mee bekend zijn. Binnen organisaties betekent dit op langere termijn altijd het sterven van een langzame dood. Er vindt geen vernieuwing meer plaats, hetgeen in onze steeds turbulentere samenleving al lang geen optie meer is.
Organisaties waar de leiding (te lang) in zijn comfortzone blijft zitten, niet bereid om naar zichzelf te kijken en voornamelijk gericht op eigen belangen, zullen vroeg of laat hun marktpositie zien verslechteren.
Quinn en zijn onderzoekers ontdekten vier kenmerken van leidinggevenden in ‘de normale toestand’, de toestand van je comfortzone.
Hij beschrijft deze in ‘De brug bouwen terwijl je erover loopt’ als volgt:
Ik wordt gedreven door mijn ego en stel in een bepaalde relatie of relaties mijn belangen voor het algemeen belang.
Ik blijf in mijn comfortabele zone en ontken externe signalen van verandering.
Ik houd me bezig met probleemoplossende activiteiten en leef dus in een reactieve toestand.
Ik definieer mezelf aan de hand van hoe ik denk dat men mij ziet en hoe goed ik in staat ben externe bronnen te bemachtigen.
Dan is het wellicht een schrale troost dat een groot deel van de mensheid in deze toestand leeft.
Het opbeurende nieuws is dat we in een tijd leven waarin steeds meer mensen de sprong riskeren naar diepgaande verandering. Hierdoor zijn er steeds meer mensen om ons heen die je hierbij kunnen ondersteunen, doordat ze het proces uit eigen ervaring kennen.
Coachen op de boven- én onderstroom!
Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding
Denk overigens niet dat als je een keer door een diepe transformatie bent gegaan, ‘je klaar bent’ voor de rest van je leven. We worden allemaal meerdere keren in ons leven op de proef gesteld.
Het is telkens aan jou welk antwoord je geeft: langzaam sterven of diepgaande verandering?
Naast de normale toestand onderscheidt Quinn de fundamentele toestand van leiderschap.
Hierin zijn we ons bewust van de veranderingen in de wereld om ons heen en de diepgaande verandering die dit in onszelf vraagt om hier proactief op te kunnen reageren.
In ‘de brug bouwen terwijl je erover loopt’ beschrijft Quinn de volgende vier kenmerken van de fundamentele toestand van leiderschap:
Ik overstijg mijn ego, stel het algemeen belang en het welzijn van anderen op de eerste plaats, word echter en transparanter, ik bouw vertrouwen op en verrijk de relaties in mijn netwerken.
Ik beweeg me buiten mijn comfortabele zone, experimenteer, zoek werkelijke feedback, pas me aan en bereik exponentieel hogere niveaus van ontdekking, bewustzijn, competentie en visie.
Ik onderzoek continu mijn hypocrisie en overbrug de kloven tussen mijn normen en zijn bedrag. Ik bereik hogere niveaus van zelfverzekerdheid en vertrouwen.
Ik verhelder de resultaten die ik wil behalen. Ik ben toegewijd en betrokken, vol energie en houd mij vast aan mijn normen terwijl ik werk aan een betekenisvolle taak.
In deze toestand zijn we buitengewoon doelgericht en creëren we veel positieve energie, waardoor een productief team, afdeling of organisatie ontstaat met meer energie, toewijding en capaciteiten.
Er ontstaat namelijk een toestand van verhoogde aandacht en exponentieel leren. We vragen voortdurend feedback en staan open voor alle informatie die ons kan helpen om effectiever te worden. We weten welke resultaten we willen behalen en bewegen daar naartoe, ook al weten we (nog) niet hoe we er moeten komen: we bouwen de brug terwijl we er over lopen.
De fundamentele toestand van leiderschap heeft weinig te maken met je formele positie in een organisatie. Ieder van ons kan deze toestand bereiken en door de persoonlijke kracht van uw eigen transformatie zul je automatisch meer gezien en gehoord worden.
Je krijgt meer invloed binnen de organisatie, ongeacht je functie.
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Coachend leidinggeven? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Coachend leidinggeven? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
Mensen zitten verschillend in elkaar, ze denken anders, reageren anders, communiceren anders. Dat maakt samenwerken leuk én lastig.…
De term proactiviteit is geïntroduceerd door Stephen Covey in zijn bestseller ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Inmiddels…
Ben je aan het racen tegen de klok om een aantal werkzaamheden nog snel af te ronden? Dan…
In zijn boek ‘Diepgaande verandering’ introduceert Robert Quinn het begrip ‘langzaam sterven’. Langzaam sterven is de consequentie als…
Praat mee