Coachend leidinggeven op bovenstroom en onderstroom
In dit blog leg ik je niet alleen uit wat coachend leidinggeven betekent, maar geef ik je ook inzicht in de bovenstroom en onderstroom van coachend leidinggeven aan je team en medewerkers.
In dit blog leg ik je niet alleen uit wat coachend leidinggeven betekent, maar geef ik je ook inzicht in de bovenstroom en onderstroom van coachend leidinggeven aan je team en medewerkers.
Als manager of leidinggevende wil je het beste uit je team en medewerkers halen, om met elkaar de gewenste teamresultaten optimaal te realiseren. Coachend leidinggeven is hierbij een belangrijk instrument.
In dit blog leg ik je niet alleen uit wat coachend leidinggeven betekent, maar geef ik je ook inzicht in de bovenstroom en onderstroom van coachend leidinggeven aan je team en medewerkers.
Coachend leidinggeven betekent dat je je medewerkers en team uitdaagt en ondersteunt om zich professioneel en persoonlijk te ontwikkelen binnen hun functie en de organisatiedoelstellingen.
Bij coachend leidinggeven begeleid je je team en medewerkers volgens de drie coachingsprincipes bewustwording, eigenaarschap en resultaatgerichtheid.
Het coachend leidinggeven aan de ontwikkeling van de individuele medewerkers en van het team als geheel is altijd gericht op concrete gedragsverandering. Gedragsverandering die een versterkend effect heeft op de teamsamenwerking, de sfeer in het team en de teamresultaten. Dit noemen we ook wel de bovenstroom van de professionele ontwikkeling en teamontwikkeling. Het gaat om zichtbaar gedrag en zichtbare resultaten.
Soms zijn er onzichtbare patronen die de gewenste gedragsverandering in de weg staan. Het kan hierbij gaan om overtuigingen, emoties en/of fysieke spanningen. Deze patronen zijn aan de buitenkant niet zichtbaar, daarom noemen we het patronen in de onderstroom.
Bij thema’s als werkgeluk of verbinding in het team speelt zingeving, zoals visie, missie en waarden, een belangrijke rol. Zingeving raakt de diepe onderstroom van wie we zijn en het bestaansrecht van het team.
Zo heb je als coachend leidinggevende dus te maken met drie leerlagen:
Deze drie leerlagen hebben zowel betrekking op het coachen van individuele medewerkers als op het coachen van je team. In de volgende paragrafen van dit blog ga ik hier nader op in.
Haal het beste uit je team, medewerkers en jezelf als leidinggevende
Verdiepende en praktijkgerichte training gericht op empowerment van jezelf, je medewerkers en team.
Coachend leidinggeven op de bovenstroom is gericht op het gedrag van de medewerker dat voor de mensen in zijn omgeving zichtbaar is; bijvoorbeeld voor collega’s, klanten of voor jou als manager. De mensen in de omgeving reageren op het gedrag van de medewerker en vice versa.
De vraag is of de medewerker met zijn huidige gedrag het gewenste effect heeft op de mensen in zijn omgeving (effectief gedrag), of dat zijn huidige gedrag niet de gewenste impact heeft op de mensen in zijn omgeving (ineffectief gedrag).
Figuur: Single loop leren – gedrag en resultaten in de omgeving (bovenstroom)
Coachingsinterventies op de bovenstroom van de persoonlijke leerdoelen van de medewerkers zijn bijvoorbeeld:
Het realiseren van een gedragsverandering gaat regelmatig gepaard met overtuigingen, emoties en/of fysieke spanning die het inzetten van het gewenste gedrag belemmeren. Dit zijn de onzichtbare patronen op de onderstroom, die het zichtbare gedrag op de bovenstroom beïnvloeden. Dit is als het ware een tweede leerlaag in de persoonlijke en professionele ontwikkelingsdoelen van de medewerker. We noemen dit ook wel double loop leren.
Figuur: Double loop leren – gedrag en resultaten (bovenstroom) én patronen (onderstroom)
Als coachend leidinggevende ondersteun je de medewerker bij het bewust worden en doorbreken van zijn belemmerende patroon in relatie tot de gewenste resultaten op de bovenstroom. Je zet hierbij coachingsmethodieken op de onderstroom in, zoals bijvoorbeeld:
De visie en waarden van de medewerker kunnen het huidige gedrag versterken en het gewenste gedrag belemmeren. Maar ze kunnen ook een krachtige en inspirerende hulpbron zijn bij het inzetten van het nieuwe, effectieve gedrag.
Visie en waarden zijn onderdeel van de leerlaag van zingeving, de diepe onderstroom in ontwikkelingsprocessen. Wanneer deze leerlaag wordt toegevoegd aan het double loop leren, ontstaat het triple loop leren. Dit wordt ook wel transformationeel coachen genoemd.
Figuur: Triple loop leren – gedrag en resultaten (bovenstroom), patronen (onderstroom) én zingeving (diepe onderstroom)
Bij coachend leidinggeven op het zingevingsniveau kun je bijvoorbeeld de volgende coachingsinterventies inzetten:
Wanneer je coachend leiding geeft aan je team, kijk je naar de opvallende gedragspatronen in de teamsamenwerking. Bijvoorbeeld:
Als coachend leidinggevende maak je de gedragspatronen in het team bespreekbaar, en het effect van het samenwerkingsgedrag op de teamspirit en de teamresultaten. Vervolgens ondersteun je het team bij het versterken van hun samenwerkingsvaardigheden.
Het gaat hierbij om single loop leren: het samenwerkingsgedrag en het effect hiervan op de effectiviteit van het team en op de omgeving van het team.
Teaminterventies die je hierbij kunt inzetten zijn bijvoorbeeld:
Wanneer het team aan de slag gaat met het inzetten van nieuw samenwerkingsgedrag, wordt het succes hiervan mede bepaalt door de onzichtbare teampatronen op de onderstroom. Het gaat dan om teamovertuigingen, emoties die leven in het team en/of fysieke spanning bij de teamleden. De teampatronen op de onderstroom kunnen het huidige gedrag in stand houden of juist ondersteunen bij het inzetten van het nieuwe gedrag.
Als coachend leidinggevende ga je alleen aan de slag met de teampatronen op de onderstroom, gekoppeld aan de gewenste teamsamenwerking op de bovenstroom. Bijvoorbeeld de teamovertuiging die het vragen stellen aan elkaar in de weg zit, of de emoties die spelen in het team ten aanzien van het bespreken van de teamsamenwerking.
Door de onderstroom te koppelen aan de gewenste resultaten op de bovenstroom blijf je gefocust op het concreet verbeteren van het gedrag in de samenwerking. Het gaat dan over double loop leren in de teamontwikkeling.
Bij het onderzoeken en bespreken van de teampatronen op de onderstroom kun je bijvoorbeeld gebruik maken van teamcoaching methodieken als:
De diepe onderstroom van het zingevingsniveau bestaat binnen teamcoaching uit de missie, visie en waarden van het team, de individuele teamleden en van de organisatie als geheel. Wanneer een team samenwerkt vanuit een gezamenlijk gedragen visie en waarden, geeft dat veel onderlinge verbinden en een gezamenlijke drive voor het realiseren van optimale resultaten.
Wanneer je de leerlaag van de zingeving toevoegt aan de leerlaag van de samenwerkingsvaardigheden en de leerlaag van de patronen, ontstaat een triple loop leertraject voor het team. Je opteert dan voor een diepgaand veranderingstraject.
Als coachend leidinggevende kun je in je team de verbinding op zingeving bijvoorbeeld versterken door:
In de Training Coachend Leidinggeven met Ziel en Zakelijkheid leer je hoe je het beste uit je medewerkers, team én jezelf als leidinggevende kunt halen. Je versterkt je persoonlijk leiderschap als manager, krijgt inzicht in de bovenstroom en onderstroom van persoonlijke en teamontwikkeling, ontwikkelt je coachingscompetenties en krijgt handvatten voor het versterken van de samenwerking in je team.
Dit 5-daagse trainingsprogramma van 4 maanden is een verdiepende en praktijkgerichte impuls voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling als leidinggevende.
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten over Coachend Leidinggeven? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches.
Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Coachend Leidinggeven? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
In dit blog geef ik je inzicht in de groepsdynamica in teams, en geef ik je handvatten hoe…
In dit blog leg ik je uit wat leren coachen van je vraagt in je attitude en in…
In dit blog legt Silvia uit hoe je een impactvol teamtraining programma ontwerpt waarin de teamleden leren hoe…
Het OK kwadrant van Transactionele Analyse geeft je inzicht in de overtuiging van waaruit je handelt als trainer…
Praat mee