Groepsdynamica in teamcoaching
In dit blog geef ik je inzicht in de groepsdynamica in teams, en geef ik je handvatten hoe je groepsdynamische thema’s kunt herkennen.
In dit blog geef ik je inzicht in de groepsdynamica in teams, en geef ik je handvatten hoe je groepsdynamische thema’s kunt herkennen.
Hoe krijg je in teamcoaching zicht op de groepsdynamica in het team? Wat zijn de belangrijkste groepsdynamische patronen en welke groepsdynamische thema’s beïnvloeden de samenwerking in het team?
In dit blog geef ik je inzicht in de groepsdynamica in teams, en geef ik je handvatten hoe je groepsdynamische thema’s kunt herkennen.
De dynamieken in teams kunnen heel grillig zijn, evenals de bijbehorende emoties. Er zijn conflicten die soms jaren kunnen duren, of er wordt juist samengewerkt volgens het ‘harmonie-model’ waarbij er helemaal geen conflicten lijken te zijn. Teamleden voelen zich buiten gesloten, of willen zelf niet bij het teamhoren. Er zijn subgroepen, vergaderingen die eindeloos duren zonder dat er een besluit valt, verborgen agenda’s, belangentegenstellingen en onderwerpen die niet besproken mogen worden. Er zijn leiders en informele leiders, volgers, tegendraadse teamleden, kartrekkers, passievelingen, veelpraters en teamleden die hun mond houden, …
De ‘mission impossible’ van groepsdynamica in teamcoaching
Wanneer je alle teampatronen in detail in kaart wilt brengen, en precies wilt weten welke onderlinge relaties en interacties er zijn in een team, kom je al snel van een koude kermis thuis. Het is een onmogelijke opgave.
Stel je coacht een team van 10 personen, persoon A tot en met J. Dan heeft A een interactiepatroon met B, C, D, E, F, G, H, I en J. Hierbij is het hebben van geen interactie ook een interactiepatroon. B heeft een interactiepatroon met A, C, D, E, F, G, H, I en J, ….
Je begrijpt, dit wordt een eindeloze lijst.
En in teamcoaching willen we die interactiepatronen ook nog in kaart brengen op het zichtbare gedrag op de bovenstroom, én op de overtuigingen, gevoelens en waarden op de onderstroom. Dan wordt het compleet en in detail in kaart brengen van de interactiepatronen in het team een volledige mission impossible.
Wetmatigheden in groepsdynamica
Gelukkig is er ook goed nieuws. Teamcoaching richt zich namelijk op de opvallendste interactiepatronen tussen de teamleden onderling en tussen de teamleden en de leidinggevende. Deze interactiepatronen kunnen een constructief of destructief effect hebben op de teamsamenwerking, de sfeer in het team en de teamresultaten.
Het volgende goede nieuws is dat er in de interactiepatronen in groepen wetmatigheden zijn. Kennis en inzicht in deze groepsdynamische wetmatigheden maakt dat je groepsdynamische thema’s en teampatronen sneller herkent.
Een belangrijke wetmatigheid in groepsdynamica zijn de fasen van groepsontwikkeling. In elke groep zijn dezelfde ontwikkelingsfasen te ontdekken. En in elke fase van groepsontwikkeling spelen specifieke groepsdynamische thema’s.
Wanneer je dus als teamcoach de fase van groepsontwikkeling herkent, heb je ook automatisch zicht op belangrijke groepsdynamische thema’s die in het team aan de orde zijn. En omgekeerd: wanneer je als teamcoach bepaalde groepsdynamische thema’s waarneemt in het team, kun je die vaak gemakkelijk herleiden tot een fase van groepsontwikkeling.
De fasen van groepsontwikkeling spelen zich niet altijd lineair af. Soms wordt er een fase overgeslagen, soms blijft de groep in een ontwikkelingsfase hangen, en regelmatig komt een eerdere fase weer opnieuw terug in de groepsontwikkeling. Wanneer je als teamcoach de verschillende fasen in groepsontwikkeling leert herkennen, weet je sneller welke groepsdynamische thema’s spelen in het team. De fase van groepsontwikkeling geeft richting aan wat er nodig is om het team te ondersteunen naar een volgende fase in groepsontwikkeling.
Daarmee zijn de fasen van groepsdynamica een belangrijke groepsdynamische wetmatigheid voor de teamcoach, om zicht te krijgen op de chaos van groepsdynamica in het team.
De fasen in groepsontwikkeling
Jan Remmerswaal onderscheidt in zijn boek ‘Handboek Groepsdynamica’ 6 fasen in groepsontwikkeling:
Leer de essentials van teamcoaching!
Je ontwikkelt teamcoaching vaardigheden om de teamsamenwerking te versterken.
Hieronder geef ik een korte beschrijving van de verschillende ontwikkelingsfasen in groepen en de groepsdynamische thema’s die spelen in deze fasen.
Figuur: De fasen van groepsontwikkeling en de groepsdynamische thema’s
De fasen van groepsontwikkeling zijn uiteraard ook herkenbaar in teams, evenals de bijbehorende groepsdynamische thema’s. Hieronder geef ik je inzicht in hoe je deze groepsfasen tegen kunt komen in teamcoaching.
Wil je groepsdynamica in teams leren herkennen en je teamcoaching vaardigheden ontwikkelen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de 3-daagse Training Teamcoaching en Groepsdynamica. In deze training krijg je inzicht in groepsdynamische patronen op de bovenstroom en onderstroom van teamontwikkeling, leer je de basis van teamcoaching en ontwikkel je essentiële teamcoaching vaardigheden. Als teamcoach word je je bewust van je rol en leiderschap en de impact hiervan op de teamontwikkeling.
De Training Teamcoaching en Groepsdynamica is geschikt voor iedereen die binnen zijn functie ook in de rol van teamcoach actief is of wordt, zoals managers, HRM-professionals, teamleiders, trainers, (Agile) coaches of P&O-adviseurs.
Ben je werkzaam in de functie van Teamcoach, intern binnen een organisatie of als externe teamcoach en zoek je een passende opleiding? Kijk dan ook naar de 12-daagse LVSC en NOBTRA erkende Post-HBO Opleiding Systemisch Teamcoach en Teamtrainer. Hierin leer je teamcoachen vanuit groepsdynamisch coachen en systemisch werken. Je krijgt het vak van teamcoach gedegen en diepgaand in de vingers en leert teams begeleiden in uitdagende teamdynamiek. Je leert diverse teamopstellingen begeleiden en onderzoekt je magische en dienende plek als teamcoach.
Twijfel je of welke opleiding past bij jou, neem dan contact met ons op dan kijken we er samen naar.
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor het coachen van teams? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs , tools en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over de groepsdynamica in teams? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
In dit blog beschrijf ik 5 verleidelijke valkuilen, die ik als opleider van teamcoaches regelmatig voorbij heb zien…
In dit blog leg ik uit hoe je de teamopstelling Communicatiestijlen inbouwt in een teamcoaching programma dat de…
Dit blog geeft je inzicht in wat teamcoaching op de boven- en onderstroom inhoudt, en wat dit van…
In dit blog beschrijf ik 7 team interventies voor teamcoaching op de bovenstroom en de onderstroom. Ook geef…
Praat mee