De Kernkwadranten van Ofman geven inzicht in de kernkwaliteiten, valkuilen en ontwikkelpunten in iemands functioneren. Binnen intervisie kan het Kernkwadranten model helpen om het zelfinzicht in persoonlijke effectiviteit te vergroten.
Het Kernkwadranten model geeft inzicht in je sterke kanten, je kernkwaliteiten en in je ontwikkelkwaliteiten, je uitdagingen. Wanneer je uitdaging niet voldoende is ontwikkeld vervormd je kernkwaliteit gemakkelijk naar een ‘slechte eigenschap’, je valkuil. Je kunt je dan flink ergeren aan mensen die jouw ontwikkelkwaliteit te veel inzetten; het is jouw allergie.
Het Kernkwadrant is ontwikkeld door Daniël Ofman, en beschreven in zijn boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’. Je kunt meerdere Kernkwadranten maken van jezelf of bijvoorbeeld van een intervisielid. In het kader van professionele en persoonlijke groei is het interessant om een Kernkwadrant te maken met groeipotentieel. Dit is een Kernkwadrant waarin de uitdaging echt nog een uitdaging is, waardoor je in de praktijk gemakkelijk in je valkuil schiet en je stevig kunt ergeren aan mensen die in je allergie zitten.
Je kunt de Kernkwadranten Ofman in diverse situaties als intervisiemethodiek inzetten, zoals bij het opstarten van intervisie, het reflecteren op een samenwerkingsvraagstuk, of het vergroten van zelfinzicht in een lastige praktijksituatie.
Kernkwadranten maken bij het opstarten van intervisie
Wanneer de intervisiegroep beginnend is met intervisie, is het voor de intervisieleden soms lastig om casuïstiek in te brengen. Je kunt het intervisieproces dan op gang helpen met de intervisiemethodiek Kernkwadranten.
In deze variant laat je alle intervisieleden een persoonlijk Kernkwadrant maken. Het uitwisselen van de persoonlijke Kernkwadranten helpt bij de openheid en de veiligheid in de groep. De uitdagingen geven de volgende intervisiebijeenkomsten ingangen voor intervisievragen.
Geef een boost aan je professionaliteit!
In de training Intervisiebegeleider ontwikkel je je begeleidersvaardigheden en leer je diverse intervisiemethodieken.
Kernkwadranten maken voor reflectie op samenwerking
Wanneer de samenwerking stroef loopt en je ergert je aan de ander, kan het Kernkwadrant je inzicht geven in jezelf en in de samenwerking. In de theorie van Ofman erger je je aan iemand (jouw allergie), wanneer deze te veel inzet (zijn valkuil) van een kwaliteit (zijn kernkwaliteit) die jij meer zou kunnen ontwikkelen (jouw uitdaging). Hij geeft dit weer in een dubbelkwadrant.
Zo kun je de stroeve samenwerking of jouw ergernis gebruiken om meer inzicht te krijgen in een Kernkwadrant van jezelf. Het dubbelkwadrant geeft inzicht in de dynamiek in jullie samenwerking.
Bij het maken van een Kernkwadrant met groeipotentieel is het aan te raden om te starten bij de valkuil, uitdaging of allergie. Je krijgt dan een Kernkwadrant waarin de uitdaging nog echt een uitdaging is, en daarmee kun je tijdens de intervisie verder aan de slag.
Hieronder vind je aanwijzingen die je helpen om persoonlijke Kernkwadranten te maken.
Kernkwaliteit
Benoem een kernkwaliteit. Wat is een kwaliteit waar je trots op bent?
Vind je het lastig om je eigen kwaliteiten te benoemen, dan kunnen de volgende vagen je helpen:
Valkuil
Als je je kwaliteit te veel inzet dat kom je in je valkuil. Je valkuil kan onder andere naar boven komen als je gestrest bent, onder druk staat en als je het gevoel hebt dat je moet presteren. Vraag jezelf af:
Uitdaging
Welke kwaliteit (je uitdaging) kun je ontwikkelen, zodat je niet in je valkuil terecht komt?
Vragen die je je zelf kunt stellen zijn:
Allergie
Je allergie is het negatief tegenovergesteld gedrag van jouw kernkwaliteit. En gedrag die vanuit de uitdaging te veel wordt ingezet.
Stel jezelf de volgende vragen:
Maak een Kernkwadrant met groeipotentieel van jezelf als intervisiebegeleider. Hoe kun je je uitdaging meer gaan inzetten bij het begeleiden van intervisiegroepen?
Meer leren?
Wil je leren hoe je het maken van Kernkwadranten Ofman effectief begeleidt in een intervisiegroep, en hoe je jouw uitdaging als intervisiebegeleider verder ontwikkelt? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleiding:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor intervisors, coaches, trainers en teamcoaches.
Er is veel onduidelijkheid over de rol van intervisiebegeleider. Dit blog geeft je inzicht in de taken en…
In dit blog maak ik je wegwijs in onze gratis online kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus is een bruikbaar analyse- en werkmodel voor trainers en coaches. In dit…
Inzicht in 8 coach competenties die je helpen coach worden op de bovenstroom en de onderstroom van veranderingsprocessen.
Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel
Download e-book