In lichaamsgericht coachen kun je fysieke werkvormen inzetten vanuit heel verschillende stromingen, zoals assertiviteitstraining, mindfulness, karate, bio-energetica, Gestalt of yoga. De 7 levensgebieden en de daarbij horende persoonlijke ontwikkelingsthema’s vormen hierbij een bruikbaar kader.
Wanneer je je coachee de vraag stelt ‘Waar voel je dat in je lichaam?’ zit in de plek die de coachee aanwijst al veel informatie verborgen. De chakra-leer onderscheidt zeven energieplekken in ons lichaam, die ieder corresponderen met persoonlijke ontwikkelingsthema’s.
De 7 levensgebieden die corresponderen met 7 plekken in ons lichaam zijn:
Coachen op de boven- én onderstroom!
Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding
Waar de chakra-wijsheid vanuit een eeuwen oude yogi-traditie komt, kun je in coaching gebruik maken van werkvormen uit diverse stromingen om fysiek met deze persoonlijke thema’s aan de slag te gaan. Ik geef hier twee voorbeelden:
Persoonlijk ontwikkelingsthema Stabiliteit en zekerheid
Stel: de coachee beschrijft dat hij vooral knikkende knieën voelt, en dat hij zich niet stevig in zijn schoenen voelt staan. Dit correspondeert met het eerste chakra, dat staat voor persoonlijke ontwikkelingsthema’s als onzekerheid, onduidelijkheid over eigen plek, eigen ideeën moeilijk vormgeven in de praktijk.
Je kunt dan een fysieke werkvorm inzetten waarin je de coachee een gegronde lichaamshouding leert. Hiervoor kun je het beste samen gaan staan in de coachingsruimte en de coachee stap voor stap helpen bij het innemen van een gegronde lichaamshouding, bijvoorbeeld door instructies als:
Persoonlijk ontwikkelingsthema Persoonlijke kracht
Stel: de coachee beschrijft dat hij fysiek een strakke band om zijn lijft voelt, en wijst daarbij net onder zijn borstkast, zijn plexus solaris. Dit is de plek van het derde chakra, dat staat voor persoonlijke ontwikkelingsthema’s als grenzen stellen, eigen ruimte innemen, jezelf profileren.
Bij dit coachingsthema kun je bijvoorbeeld de fysieke werkvorm ‘afstand en nabijheid’ inzetten. Hierbij gaan de coach en coachee tegenover elkaar staan met liefst minimaal 4 meter afstand. De coach loopt heel langzaam naar de coachee, waarbij de coachee non-verbaal aangeeft of de coach naderbij moet komen of meer afstand moet nemen.
De opdracht en leerervaring voor de coachee is om bewust te voelen waar zijn contactgrens ligt en op welke afstand hij de coach wil zetten. Doorgaans wordt tijdens de werkvorm het patroon van de coachee in het omgaan met zijn eigen grenzen zichtbaar.
In je coaching kun je met de Basis-interventies voor lichaamsgericht coachen al een eerste lichaamsbewustzijn op gang brengen bij je coachee. Vervolgens kun je een verdieping maken op de basis-interventies met Verdiepende coachings-interventies vanuit Gestalt-methodiek. Naast de diverse Fysieke coachingswerkvormen op persoonlijke ontwikkelingsthema’s kun je ook andere vormen voor lichaamsgericht coachen inzetten, zoals Lichaamsgericht coachen met grondplaten of Subpersonen verkennen met Voice Dialogue.
In het blog Lichaamsgericht coachen wordt deze coachingsmethode verder uitgelegd, met praktische tips voor het begeleiden van lichaamsgerichte coachingswerkvormen.
Kies een coachee die erg in zijn hoofd blijft zitten, en bedenk of verzamel fysieke werkvormen die passen bij zijn coachvraag. Probeer een van de werkvormen eerst uit in je intervisiegroep.
Meer leren?
Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.
Wil jij coach worden en durf je het aan om op avontuur te gaan? In dit blog leg…
De opbouw van een coachingstraject begint met de intake, eventueel gevolgd door een driegesprek, coachingsgesprekken met praktijkopdrachten, en…
In dit blog maak ik je wegwijs in onze gratis online kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Ben je enthousiast om professioneel coach te worden, en wil je weten hoe je dit aanpakt? Dit blog…
Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel
Download e-book