Coach worden, hoe doe je dat?
Ben je enthousiast om professioneel coach te worden, en wil je weten hoe je dit aanpakt? Dit blog helpt je om je koers en aanpak te bepalen om een goede coach te worden, en daadwerkelijk als coach aan de slag te gaan.
Ben je enthousiast om professioneel coach te worden, en wil je weten hoe je dit aanpakt? Dit blog helpt je om je koers en aanpak te bepalen om een goede coach te worden, en daadwerkelijk als coach aan de slag te gaan.
Ben je enthousiast om professioneel coach te worden, en wil je weten hoe je dit aanpakt?
Dit blog helpt je om je koers en aanpak te bepalen om een goede coach te worden, en daadwerkelijk als coach aan de slag te gaan.
‘Hoe word ik coach?’ De start zijn je drijfveren om coach te worden, gevolgd door het ontwikkelen van gedegen coachingscompetenties, het aanleren van diverse coaching methodieken, en verdiepende persoonlijke ontwikkeling. Om een vakbekwaam en erkend coach te worden is het aanraden hiervoor een erkende coach opleiding te volgen. Het beroep “Coach” is nog niet beschermd, officieel is er geen specifieke opleiding voor vereist.
Coach worden is een avontuurlijke en bijzondere reis. Een reis die ook verder gaat als je coach bent. In onderstaande hoofdstukken geef ik je inzicht in die reis.
Een coach begeleidt mensen één-op-één bij hun leervraag op het gebied van professionele en/of persoonlijke ontwikkeling. In de niet-hiërarchische relatie is er sprake van een duidelijke rolverdeling van coach en coachee. De leervraag van de coachee is doorgaans gericht op zichtbare gedragsverandering op de bovenstroom, waarbij het vaak noodzakelijk is om belemmeringen en weerstanden op de onderstroom te onderzoeken en hulpbronnen te versterken.
Bij de bovenstroom gaat het dan om het gedrag van de coachee en het effect hiervan op zijn omgeving. Op de onderstroom gaat het over mentale overtuigingen, gevoelens en emoties, fysieke signalen en waarden, visie en drijfveren op het zingevingsniveau.
Een coach richt zich op het recente verleden, heden en de toekomst van de coachee. Dit is anders dan een psychotherapeut of een psycholoog. Zij gaan in het verleden terug naar oude ervaringen, bijvoorbeeld uit de kindertijd.
Wil je je natuurtalent in het omgaan met mensen omzetten naar professioneel coach-vakmanschap? Is het begeleiden van mensen het leukst onderdeel van de functies die je hebt gehad? Heb je zelf een intens groeiproces doorlopen en wil je nu anderen hierin begeleiden? Of droomde je er altijd al van om coach te worden?
Wat is jouw motivatie voor het coachvak? Waarom word jij er blij van om coach te worden? Wat kom jij brengen als coach? Is het bijvoorbeeld een nieuwe stap in je loopbaan? Wil je het beste uit anderen halen? Wil je je kennis en ervaring delen met anderen? Wil je jezelf professioneel en persoonlijk blijven ontwikkelen? Geniet je ervan om anderen te zien groeien?
Wanneer je inzicht hebt in jouw passie en drijfveren om coach te worden, kun je beter richting geven aan je ontwikkeling en positionering als coach.
Coachen is een vak dat vraagt om gedegen coachingscompetenties, een coachingstraject kunnen vormgeven van intake tot en met zichtbaar resultaat in de praktijk, en het beheersen van coachingsmethodieken op de bovenstroom en onderstroom van persoonlijke ontwikkelingsprocessen.
Coachingscompetenties
Binnen het competentieprofiel ‘Coach met Ziel en Zakelijkheid’ onderscheiden wij 8 coachingscompetenties: Zelfinzicht en Zelfontwikkeling, Professioneel handelen in coachcontract en coachcontact, Tot de kern van het probleem doordringen, Begeleiden van leer- en ontwikkelingsprocessen, Resultaatgerichtheid, De spiegel voorhouden, Emotionele intelligentie, Transfergerichtheid.
Deze coachingscompetenties zijn Europees getoetst voor de NOBCO binnen het Europees Competence Framework. Wil je weten wat deze competenties precies inhouden? Lees dan het blog ‘Coach worden? Welke 8 coachingscompetenties moet ik ontwikkelen?
Coachingstraject vormgeven van intake naar resultaat
Bij het vak van coach hoort dat je een heel coachingstraject kunt vormgeven. Dat start bij de intake, waarin je de leervraag van je coachee uitvraagt op de bovenstroom en de onderstroom. Hierdoor kom je tot de kern van de leervraag, waardoor je het coachingstraject kunt richten op de essentie van het groeiproces van je coachee.
Door kernachtig te coachen versnel je de ontwikkeling van je coachee, en worden de resultaten zichtbaar in de praktijk.
Coachingsmethodieken op bovenstroom en onderstroom
Wanneer je de coachvraag helder hebt, heb je diverse coachingsmethodieken nodig om met je coachee aan de slag te gaan. Wanneer je coach wilt worden heb je daarom coaching methodieken nodig op de bovenstroom, zoals oplossingsgericht werken, coachen met rollenspelen, driegesprekken voeren en het inzetten van praktijkopdrachten. Op de onderstroom kun je als coach bijvoorbeeld gebruik maken van coaching methodieken als Voice Dialogue, RET, Verbindende communicatie, Gestalt, NLP, coachen met waarden of visualisaties.
Zorg dat je een aantal coachingsmethodieken gedegen in de vingers hebt voordat je als coach aan de slag gaat.
Coach worden gaat niet alleen om je vakmanschap, maar ook over je eigen groei en ontwikkeling als coach. De uitspraak ‘Je kunt de ander niet verder begeleiden dan je eigen wortels diep zijn’ geeft dit mooi weer. Hoe dieper je je coachee op de onderstroom wilt begeleiden, hoe meer dit naast vakmanschap ook iets vraagt van je eigen persoonlijke ontwikkeling als coach.
In het kader van coach worden gaat het bij je persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld over thema’s als jouw drijfveren als coach, omgaan met je valkuilen en ineffectieve gewoontes in de begeleiding van anderen, jezelf als instrument inzetten binnen het coachcontact, omgaan met je eigen emoties en overtuigingen als coach, moed en vertrouwen om coach te worden.
Wanneer je coach wilt worden vraagt dit dus om professionele én persoonlijke ontwikkeling.
Wanneer je coach wordt kun je je specialiseren, bijvoorbeeld in loopbaan coaching of managementcoaching, maar je kunt ook een meer allround coach worden waarbij diverse coachees met verschillende thema’s terecht kunnen.
Je kunt individuele coaching ook combineren met teamcoaching of het geven van training.
Coaching thema’s
Zo kun je je als coach bijvoorbeeld richten op thema’s als persoonlijke coaching, stress en burn-out coaching, loopbaan coaching, teamcoaching, talent coaching, bedrijfscoaching, rouw en verlies coaching, vitaliteit coaching, organisatie coaching, outplacement coaching, financiële coaching, life coaching, relatie coaching.
Doelgroepen van de coach
Wanneer je coach wordt kun je je ook specialiseren in het werken met een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld als management coach, jongeren coach, ondernemerscoach, executive coach, kindercoach, senioren coach, HSP-coach. Je kunt als coach natuurlijk ook met een bredere doelgroep aan de slag. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
Coaching methodiek
Als je fan bent van een bepaalde coaching methodiek kun je je hierin profileren, zoals NLP-coach, systemisch coach, mindfulness coach, provocatief coach, Voice Dialogue coach, oplossingsgericht coach, co-active coach, wandelcoach, mental coach, coaching met paarden, RET-coach. Wanneer je wilt coachen op de bovenstroom en onderstroom van persoonlijke ontwikkeling kun je heel goed werken met een palet aan coaching methodieken, die elkaar aanvullen in het persoonlijke ontwikkelingsproces van de coachee.
Ik weet nog niet wat voor soort coach ik wil worden
Misschien ben je al blij dat je hebt ontdekt dat je coach wilt worden, en zakt de moed je wat in de schoenen bij bovenstaande lijst. Je zoektocht naar jouw eigenheid en profilering als coach kan heel goed onderdeel zijn van je groeiproces tijdens de coach opleiding. Je weet dan dat je coach wilt worden en gaat het coachvak leren.
Tijdens de coach opleiding onderzoek je in de onderdelen ‘Coachen als vak’ hoe je jouw passie als coach verder gaat concretiseren en vormgeven.
Coachen op de boven- én onderstroom!
Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding
Het vak van coach is onbeschermd, dat wil zeggen dat iedereen het bordje ‘Coach’ op zijn deur mag hangen. Jij dus ook.
Toch is coachen echt een vak. Het vraagt kennis, inzicht, vaardigheden en methodieken om je coachee echt in beweging te krijgen in het gewenste veranderingsproces. Niet voor niets proberen beroepsverenigingen de kwaliteit van coaches te borgen met hun erkenningen. Het volgen van een erkende coach opleiding is hierbij doorgaans een eerste stap.
In de loop der jaren heb ik heel wat mensen gesproken die coach wilden worden. Er is dan een heel palet aan motivaties om een coach opleiding te volgen:
Wanneer je een coach opleiding zoekt, kies dan een opleiding waarin je de verschillende coachingscompetenties en coaching methodieken gedegen inoefent, zowel in de groep als met oefencoachees. Het is erg leerzaam om al tijdens je coach opleiding een aantal coach trajecten te begeleiden en hierbij supervisie te krijgen. Je kunt dan een volledig coachingstraject begeleiden en bent al tijdens je coach opleiding aan de slag als coach.
Mensen vragen mij regelmatig ‘Is er nog wel werk voor mij als ik coach word?’ Er zijn al zoveel coaches dat het voelt alsof ‘de ene helft van Nederland de andere helft van Nederland coacht’.
Er zijn zeker al veel coaches in Nederland, maar er is ook veel behoefte aan persoonlijk groei en professionele ontwikkeling. Wanneer je aan de slag wilt als coach helpt het je weet waarin jij je onderscheidt van andere coaches, en als je je vakmanschap als coach kunt aantonen door een erkende opleiding en/of aansluiting bij een beroepsvereniging.
Onderscheid jezelf als coach
Het kan soms zwaar voelen om je ‘te moeten onderscheiden’ als coach, maar eigenlijk gaat dit vooral om jouw passie en ambitie. Waar word jij blij van? Waar wil jij aan bijdragen? Wat is jouw eigenheid, visie en persoonlijke stijl als coach. Je eigen werk en levenservaring spelen hier vaak een rol in. Ervaringen waar je energie van kreeg, maar zeker ook ervaringen waarin je geworteld hebt, weerstanden en belemmeringen bent tegen gekomen, zijn vaak grote drijfveren voor de richting waarin jij je wilt profileren als je coach wordt.
Word erkend coach
Mensen die een coach zoeken, hebben soms geen idee hoe ze een goede coach kunnen vinden. Wanneer je als coach een erkende coach opleiding hebt gevolgd en/of bent aangesloten bij een beroepsvereniging, geeft dit voor de onwetende zoeker zekerheid over je professionaliteit als coach. Een erkenning geeft je een duidelijk kwaliteitstempel.
Je kunt bijvoorbeeld een Europese erkend coach zijn bij de NOBCO, gecertificeerd coach worden bij de LVSC of je als loopbaancoach accrediteren bij de Noloc.
Coach worden is in feite een heel mooie reis maken. Een reis in het coachvak, maar zeker ook een heel verrijkende reis in jezelf. Het beste uit jezelf halen als coach, passend bij jouw eigenheid en ambities. Het is een avontuur met pieken en dalen, met successen, pijnlijke inzichten en persoonlijke overwinningen. Een avontuur waarin je weer een stukje dichter bij jezelf komt, je droom om coach te worden waarmaakt, en hopelijk heel veel plezier gaat beleven aan het begeleiden van anderen.
Ook elke coachee die je begeleidt maakt zijn eigen reis. Een reis waar jij als coach een tijdje deelgenoot van bent en je coachee een stukje verder op weg mag helpen, of hem bijvoorbeeld helpt om de koers van zijn reis opnieuw te bepalen. Ook dit is een avontuur waarbij elke coachingssessie weer een ontdekkingstocht is, en je samen met de coachee op zoek bent naar wat hem helpt en belemmert om zijn dromen en verlangens waar te maken.
Jouw persoonlijke reis gaat ook door als je coach bent. Dat vind ikzelf een van de leuke aspecten in het coachingsvak; je blijft zelf als coach ook leren en groeien.
Binnen Blankestijn & Partners bieden wij diverse coach opleidingen. Wanneer je coach wilt worden is Post-HBO Coach Opleiding Coachen met Ziel en Zakelijkheid het meest passend.
Wanneer je teamcoach wilt worden kun je terecht in de Post-HBO opleiding Systemisch Teamcoach en Teamtrainer. In deze intensieve vervolgopleiding leer je als teamcoach groepsdynamisch en systemisch werken met teams en de onderlinge samenwerking. Je leert een palet aan methodieken en werkvormen en gaat diepgaand aan de slag met je magische en dienende plek als teamcoach.
Mensen die coach én trainer willen worden, vinden in de Post-HBO opleiding Trainer-Coach met Ziel en Zakelijkheid het verdiepende vakmanschap om mensen zowel één-op-één als in een groep te begeleiden bij hun persoonlijke en professionele groei.
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor coachen? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:
Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Coach worden? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:
Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…
Er zijn verschillende typen van online coaching. Wat voor online coach wil jij worden en wat heb je…
Uit het onderzoek van Psychologie Magazine komt een top 5 aan coachingsthema’s naar voren waarvoor mensen een coach…
Inzicht in 8 coach competenties die je helpen coach worden op de bovenstroom en de onderstroom van veranderingsprocessen.
Praat mee