De teamcoaching werkvorm Kernkwaliteiten in teams kan heel goed worden ingezet bij de start van een teamcoaching traject. De teamleden leren elkaar beter kennen en bepalen samen de doelen van het teamcoaching traject.
De teamcoaching werkvorm Kernkwaliteiten in teams is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
Voorbereidingsopdracht Persoonlijke kernkwaliteiten
Met de voorbereidingsopdracht Persoonlijke kernkwaliteiten zet je de teamleden al aan het leren voordat de eerste teamcoaching bijeenkomst plaats vindt. In deze opdracht vraag je de teamleden om te reflecteren op hun persoonlijke kernkwaliteiten die ze inzetten in de teamsamenwerking.
Eventueel kun je hierbij gebruik maken van de opdrachten Persoonlijke kwaliteiten. Voor teamleden waarvoor het reflecteren op persoonlijke kernkwaliteiten heel nieuw is, kun je een korte theorie persoonlijke kwaliteiten toevoegen.
Kernachtig interveniëren in team- en organisatiedynamiek
Leer jezelf als belangrijkste coachingsinstrument in zetten en vergroot je je systemische interventiekunde.
Kennismakingsoefening Persoonlijke kernkwaliteiten
Als follow-up op de voorbereidingsopdracht en als positieve inkomer van de teambijeenkomst, start je met de kennismakingsoefening Persoonlijke kwaliteiten. Vraag elk teamlid 2 persoonlijke kernkwaliteiten te benoemen die ze inzetten in de teamsamenwerking, en eventueel ook 1 kwaliteit die ze (verder) willen ontwikkelen ten dienste van de teamsamenwerking.
Om rustiger in te komen kun je dit eerst in 2-tallen laten uitwisselen, en daarna plenair.
Tip: geef elk teamlid een flip-over vel waar ze hun persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelkwaliteit opschrijven.
Uitleg en modelleren Kernkwadrant Ofman
Motiveer waarom je in de teamcoaching aan de slag gaat met het Kernkwadrant Ofman, en maak daarbij een bruggetje naar de vorige oefening. Je kunt de teamleden ook vooraf al de theorie over kernkwadranten laten lezen. Ter inspiratie kun je het artikel Kernkwadranten Ofman als intervisiemethodiek lezen. Hier wordt het kernkwadrant kort uitgelegd.
Gebruik bij je uitleg concrete en herkenbare kernkwadrant voorbeelden, en maak vervolgens de overgang naar het modelleren hoe je een persoonlijk Kernkwadrant met groeipotentieel maakt. Begin bij voorkeur bij de allergie of uitdaging met invullen, en zorg dat de teamleden een persoonlijk kernkwadrant maken dat gericht is op hun functioneren in de teamsamenwerking van dit team.
Persoonlijke kernkwadranten maken en uitwisselen
Laat de teamleden een persoonlijk kernkwadrant van zichzelf maken, zoals hiervoor gemodelleerd. Het is handig dat de teamleden elkaar hierbij in 2-tallen ondersteunen en als teamcoach loop je rond om te helpen de kernkwadranten voor ieder teamlid ‘kloppend’ te krijgen. Voor de vervolgstappen is het handig dat de teamleden hun kernkwadrant op een flip-over vel schrijven, of dit bijschrijven op het flip-over vel met hun kernkwaliteiten en ontwikkelkwaliteit.
Vervolgens delen de teamleden hun kernkwadrant in het team. Om de interactie te bevorderen kun je bijvoorbeeld als spelregel invoeren: per kernkwadrant mogen 2 of 3 teamleden 1 vraag ter verduidelijking stellen.
Team-kernkwadrant maken
Nu alle persoonlijke kernkwadranten zijn uitgewisseld en zichtbaar zijn op de flip-over vellen die aan de muur hangen, wordt de rode draad in de kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën binnen het team zichtbaar.
Verdeel het team in subgroepen van 3 of 4. Op basis van de individuele kernkwadranten maakt elke subgroep een kenmerkend teamkwadrant. Zo discussiëren de teamleden in de subgroepen over de kernkwaliteiten en valkuilen van het team, en bepalen ze een belangrijke uitdaging voor het team om de samenwerking te verbeteren.
Elke subgroep zet het team-kernkwadrant op een flip-over vel en presenteert dit aan de rest van het team. Doorgaans levert deze opdracht vrij eenvoudig 1 of 2 kenmerkende team-kernkwadranten op, waarin de belangrijkste kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingen van het team worden weergegeven.
De team-uitdagingen uit de team-kernkwadranten geven de kwaliteiten aan die het team zou moeten ontwikkelen om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Daarmee is de basis voor het teamdoel van de teamcoaching gelegd. Van belang is dat alle teamleden zich committeren aan het ontwikkelen van deze team-kernkwaliteiten, en dat het teamdoel waar nodig nog verder wordt geconcretiseerd.
Tip: Lees ook hoe je Kernkwadranten Ofman als intervisiemethodiek kunt gebruiken.
Voor welke valkuil van een team of teamlid ben jij allergisch? Wat zegt dit over jouw uitdaging?
Meer leren?
Wil je leren hoe je teams systemisch begeleidt in het doorbreken van hun teampatronen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de:
Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductieworkshop Systemisch Teamcoachen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.
In dit blog leg ik uit hoe je de teamopstelling Communicatiestijlen inbouwt in een teamcoaching programma dat de…
In dit blog beschrijf ik 5 verleidelijke valkuilen, die ik als opleider van teamcoaches regelmatig voorbij heb zien…
In dit blog beschrijf ik 7 team interventies voor teamcoaching op de bovenstroom en de onderstroom. Ook geef…
Dit blog geeft je inzicht in wat teamcoaching op de boven- en onderstroom inhoudt, en wat dit van…
Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel
Download e-book