Het driegesprek binnen een coaching traject

Het driegesprek binnen een coaching traject is een gesprek tussen de coachee, de leidinggevende van de coachee en de coach. Het doel van het driegesprek is het vergroten van de transfer tussen de coachingsbijeenkomsten en de werkpraktijk binnen de organisatie, en om de resultaten van de coaching te versterken.

Het driegesprek binnen een coaching traject

De plek van het driegesprek in het coaching traject

Driegesprekken kunnen op drie verschillende plekken van het coachingstraject worden ingezet: aan het begin, aan het eind en in het midden. In alle gevallen gaat het om het optimaliseren van de transfer tussen de leeromgeving tijdens de coaching en de leersituatie in de organisatie, de inhoud van de gesprekken verschilt. Je kunt het driegesprek op een of meerdere plekken in het coaching traject opnemen.
De driegesprekken worden opgenomen in de offerte en starten pas als het coachingscontract is ondertekend. Het is aan te raden om in de offerte de doelstelling en toegevoegde waarde van het driegesprek op te nemen en zo de kosten te verantwoorden.

Het driegesprek als startgesprek
Het driegesprek aan het begin van het coachingstraject vindt bij voorkeur plaats ná het intakegesprek tussen coach en coachee. In de intake heeft de coach al gebouwd aan het coachcontact en voelt de coachee zich, als het goed is, enigszins veilig bij de coach. Daarnaast heeft de coachee zijn visie op de huidige situatie al met de coach besproken en heeft hij persoonlijke leerdoelen geformuleerd. Hierdoor is er gewerkt aan bewustwording van eigen ineffectief gewoontegedrag en gewoontepatronen, eigen verantwoordelijkheid voor het leerproces en zijn de persoonlijke leerdoelen vanuit het perspectief van de coachee bepaald.
Het startgesprek is gericht op het krijgen van een reëel beeld van het huidige functioneren van de coachee binnen de organisatiecontext, het bepalen van de leerdoelen van de coachee en het afstemmen van de bijdragen die de drie partijen leveren aan het slagen van het coachingstraject.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Deze theorie effectief leren toepassen?

 

Het driegesprek als evaluatiegesprek
Het evaluatiegesprek is extra zinvol als er ook een startgesprek heeft plaatsgevonden. In dit driegesprek worden de afgesproken leerdoelen van de coachee geëvalueerd:

  • In hoeverre zijn de leerdoelen daadwerkelijk gerealiseerd in de praktijk?
  • Wat heeft bijgedragen aan het behalen van deze resultaten? Wat zijn de succesfactoren?
  • Welke leerdoelen zijn – nog niet geheel – gerealiseerd?
  • Wat is hiervan de oorzaak? Welke belemmeringen staan het succes in de weg?
  • Wat is er nodig om deze leerdoelen alsnog volledig te realiseren? Welke hulpbronnen kunnen worden aangeboord?

Naast de inhoudelijke resultaten worden ook de afgesproken bijdragen van de drie partijen geëvalueerd:

  • In hoeverre hebben de drie partijen hun afgesproken bijdrage geleverd?
  • Wat was hiervan het effect op het verloop van het coachingstraject?
  • Wat was het effect van de verschillende bijdragen op de resultaten in de werkpraktijk?

Het driegesprek als tussentijds gesprek
Wanneer sprake is van een coachingstraject van meer dan tien bijeenkomsten kan het zinvol zijn om in aanvulling op de start- en evaluatiegesprekken ook tussentijds een keer met zijn drieën een pas op de plaats te maken. In feite worden in het tussentijdse gesprek dezelfde onderwerpen besproken als in het evaluatiegesprek, alleen vanuit een ander tijdsperspectief.
Deze tussentijdse evaluatie heeft vooral tot doel om de tweede helft van het traject de puntjes verder op de i te zetten, eventuele belemmeringen voor een succesvol resultaat op te sporen en indien nodig extra ondersteuning te organiseren.

De fysieke plek van het driegesprek

In verband met veiligheid en privacy is het aan te raden om het driegesprek in dezelfde coachingsruimte te houden als de coachingsbijeenkomsten, doorgaans buiten de organisatie. Indien het gesprek plaatsvindt binnen de organisatie, zorg dan voor een ruimte waar mensen niet naar binnen kunnen kijken en die goed geluidsdicht is.

Figuur Driegesprek

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Kijk terug op een coaching traject dat je hebt begeleid: Waar had je een driegesprek kunnen inbouwen? Bouw een volgende keer het driegesprek in en evalueer de toegevoegde waarde.

Meer leren?
Wil je leren hoe je een coaching traject opbouwt en begeleidt op de bovenstroom en de onderstroom van persoonlijke ontwikkeling? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches