Wat is trainen met impact?

Wanneer heb je als trainer impact? En wat is die impact dan precies? Silvia Blankestijn ontrafelt een stukje van de trainersmagie uit haar boek 'Impact als trainer'.


wat is trainen met impact

Wanneer heb je impact als trainer en wat is dat dan precies?

Impact lijkt soms een stukje magie. Er gebeurt iets in de binnenkant van de deelnemers wat uitstraalt naar buiten. De trainer raakt iets onzichtbaars bij de deelnemer(s) waardoor er iets in gang wordt gezet en de deelnemer bereid is om in beweging te komen.

De uitdaging is om de magie te ontrafelen, zodat je je als trainer kunt oefenen om ‘een goede tovenaar’ te worden.

In mijn boek ‘Impact als trainer‘ beschrijf ik een aantal cruciale elementen die bepalend zijn voor je impact als trainer.

impact als trainer

Het is een divers palet aan vakmanschap, sociale vaardigheden en de eigen persoonlijke ontwikkeling waardoor je als trainer zelf het meest wezenlijke trainingsinstrument wordt.

Een instrument waar je wat mij betreft als trainer doorlopend aan aan het schaven en ontwikkelen bent:

  • Groei in je trainersvakmanschap maakt dat je in dezelfde tijd meer leer- en ontwikkelingsresultaten bij je deelnemers kunt realiseren.
  • Diepgaand werken aan je sociale vaardigheden, je wijze van contact maken en interactie met je deelnemers maakt dat je deelnemers zich steeds meer zullen openen om te reflecteren op hun eigen kracht en ontwikkelpunten.
  • Ontwikkelen van je inzicht in groei- en ontwikkelprocessen en het ontwikkelen van een scherpe analyse van de kern van het persoonlijk leerproces van deelnemers maakt dat je to the point kunt werken op wezenlijke thema’s van je deelnemers.
  • Je eigen groei- en ontwikkelingsproces als mens en als trainer is maatgevend voor hoe diep je het proces van je deelnemers kunt faciliteren.
  • Oefening in mindfulness en de weg naar je hart maakt dat je je deelnemers met geduld en compassie kunt begeleiden zonder dat je meegezogen wordt in de emoties van de ander.
  • Versterken van je eigen gronding en zelfvertrouwen maakt dat je het lef hebt om deelnemers te confronteren en het risico te nemen om ze uit hun comfortzone te halen.

De impact van trainen zonder impact

Er worden heel veel trainingen gegeven zonder impact. In het beste geval zijn de deelnemers enthousiast over het opgedane zelfinzicht of tevreden over wat ze geleerd hebben, maar verandert er niets in de praktijk.

In veel gevallen kabbelt de training voort, er wordt veel gezegd en weinig geleerd. Zowel de trainer als de deelnemers blijven in hun comfortzone, het verschil wordt niet gemaakt.

De impact van een dergelijke training is dat het deelnemers versterkt in het handhaven van hun huidige gedrag, dat de motivatie om te groeien en ontwikkelen laag blijft. Trainen zonder impact is het land van de comfortzone, weten wat je hebt ook al is het niet jovel, de schijnveiligheid van stabiliteit, van overleven en je tijd uitzitten.

Erkenningen Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid

NOBTRA, Post-HBO, CRKBO, CEDEO

De Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid is Post-HBO geregistreerden NOBTRA erkend. Als opleidingsinstituut zijn wij CEDEO erkend en CRKBO geregistreerd.

Erkenningen Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid

Wat vraagt trainen met impact van jou als trainer?

Trainen met impact vraagt om moed en liefde, om de confrontatie met jezelf en anderen aangaan, om je onzekerheden en angsten doorvoelen als je je grenzen verlegt, om toegewijd blijven ontwikkelen van je vakmanschap.

Trainen met impact vraagt om het beste van jezelf te geven en om je gewoontepatronen en blokkades die je hierbij belemmeren onder ogen te zien.

Het is een voortdurende zoek- en ontwikkelingstocht die je als trainer in contact met je deelnemers aflegt. Een mooie tocht, spannend, confronterend, pijnlijk, louterend, verrijkend, … met resultaten die impact hebben, op je deelnemers, hun omgeving en op jou als trainer.

Je deelnemers raken en doorpakken

Trainen met impact gaat over het raken van je deelnemers op wezenlijke thema’s en het doorpakken naar daadwerkelijke gedragsverandering. Dan gebeurt er iets in de binnenwereld dat zichtbaar wordt in de buitenwereld.

Wanneer je iemand raakt leg je op een respectvolle manier de vinger op de zere plek; je legt een ineffectief patroon bloot in relatie tot het leerdoel van je deelnemer.

Het onder ogen zien van belemmerende gewoontes doet doorgaans zeer en roept allerlei emoties op. Wanneer hier met compassie op gereageerd wordt kan het transformatieproces starten. Deelnemers raken vraagt wezenlijke doelgerichtheid en een heel groot, open, warm hart.

Je deelnemers raken is een kunst op zich, maar trainen met impact vraagt ook nog een andere kunst.

Wanneer een deelnemer zich heeft geopend om te leren is het de vraag hoe verder. Dit vraagt doorpakken op twee manieren.

Enerzijds op het onderzoeken van de belemmering en aanboren van hulpbronnen, en anderzijds op het vertalen van de opgedane inzichten en ervaring naar acties in de praktijk.

Een trainer met impact kan daarmee zowel in de diepte werken aan belemmeringen in de binnenwereld, als praktisch toewerken naar daadwerkelijke acties in de praktijk.

Dit artikel is afkomstig uit ‘Impact als trainer’ van Silvia Blankestijn 

Meer over trainen met impact

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor trainen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over trainen met impact

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over trainen met impact? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!